Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Školský management (UCV / WNSKM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UCV / WNSKM - Školský management, Pedagogická fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Základní pojmy - školská vzdělávací politika, česká VVS, česká VVS a Evropská unie, makrořízení, vnitřní řízení školy - pedagogické principy řízení školy, regulátory řízení, řídící funkce a etapy uplatňované při řízení školy

Získané způsobilosti

Orientuje se v odborné terminologii škol. managementu.orientuje se v problematice politiky vzdělávání v podmínkách ČR a EU.Orientuje se ve vnitřním řízení školy jako výchovně vzdělávací instituce.Orientuje se v problematice faktorů řízení, funkcí jednotlivých pozic ve managementu školy.Orientuje se v dokumentech vzdělávací politiky.

Literatura

HRACHOVCOVÁ, M, - Horská, V. - Zouhar, J. Pomáháme při tvorbě Školního vzdělávácího programu - vzdělávací obor Výchova k občanství. Praha 2007. Praha : MŠMT, 2001. Školský zákon č. 561/2004 Sb. ve znění pozdějších předpisů. MRHAČ, J. Teorie a praxe školského managementu - řízení výchovy a vzdělávání. Ostrava, 2005. ISBN 80-7368-064-5.OBST, O. Základy školského managementu pro učitele. Olomouc: PdF, 1998. ISBN 80-7067-941-7.Zákon o pedagogických pracovnících. Světlík, J. Marketing školy. Praha : Grada, 1996. Ředitelé škol v zemích EU. Praha, UIV, 1998. Vybrané spisy J. A. Komenského. I - IV. díl. Praha, 1958. NEZVALOVÁ, D. Kvalita ve škole. Olomouc : UP, 2002. ISBN 80-244-04-52-4.Kalous, J. a kol. Příprava řídících pracovníků ve školství. Praha, Národní vzdělávací fond, 1997. ISBN 80-210-1679-5.Mrhač, J. Vytváření odpovědného vztahu k učení - úkol současné školy. Praha, SPN, 1986.

Požadavky

- aktivní účast na seminářích na základě samostudia doporučené literatury- zpracování referátu rozsahu 3 normostran na seminární témata v případě neúčasti- zpracování seminární práce v rozsahu 5 normostran z oblasti makrořízení nebo mikrořízení školstvíPokud student náležitě splní všechny požadavky udělení zápočtu, získá 100 bodů. Výsledný počet bodů se převede na klasifikační stupeň podle platné směrnice rektora OU.

Garant

PaedDr. Tomáš Bouda

Vyučující

PaedDr. Tomáš Bouda