Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Antropologie 2 (KBE / ANT02)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBE / ANT02 - Antropologie 2, Přírodovědecká fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod do studia: Zařazení antropologie do systému věd. Rozdělení antropologie na podobory. Stručná historie světové a české antropologie.2. Primatologie I: Zařazení člověka do biologického (zoologického) systému. Biologická charakteristika primátů a jejiech postavení v rámci třídy Mammalia.3. Primatologie II: Ekologie primátů (rozšíření, rytmus aktivity, potravní strategie a lokomoce). Etologie primátů (environmentální chování, komunikace/signalizace, sociální, sexuální, epigamní a agonistické chování).4. Primatologie III: Externí systematika primátů (postavení v systému savců), interní systematika primátů (rozdíly mezi skupinami Haplorrhini a Strepsirrhini, ploskonosí × úzkonosí primáti, rozdíly mezi nadčeleděmi Cercopithecoidea a Hominoidea).5. Fylogeneze I: Vznik primátů v kontextu fylogeneze savců, archaické skupiny primátů z paleocénu a eocénu, počátky antropoidních primátů a jejich nejdůležitější adaptivní radiace v eocénu a oligocénu (vznik úzkonosých primátů, cerkopitékoidně-hominoidní divergence).6. Fylogeneze II: Vývoj hominoidů v miocénu a vznik hominidů, diverzifikace bazálních hominidů, vznik recentních skupin hominidů (lidoopů), rody Orrorin a Sahelanthropus.7. Fylogeneze III: Hominizace - základní anatomické a funkční změny pohybového, kožního/termoregulačního a nervového systému, ontogenetické, sexuální a sociální změny.8. Fylogeneze IV: Pliocénní hominidi/hominini - charakteristika a vývoj rodů Ardipithecus a Australopithecus.9. Antropogeneze I: Biologický, ekologický a kulturní vývoj člověka v nejstarším paleolitu - vznik a vývoj nejstarších zástupců rodu Homo, taxonomická a fylogenetická problematika tzv. habilinních forem (Homo habilis, Homo rudolfensis), nejstarší pokročilé formy člověka (Homo ergaster), šíření mimo Afriku.10. Antropogeneze II: Biologický, ekologický a kulturní vývoj člověka ve starém paleolitu - problematika východních (Homo erectus) a západní forem člověka (Homo antecessor, Homo heidelbergensis).11. Antropogeneze III: Biologický, ekologický a kulturní vývoj člověka ve středním paleolitu - Homo neanderthalensis, modely vzniku a vývoje anatomicky moderního člověka.12. Antropogeneze IV: Expanze anatomicky moderního člověka z Afriky, interakce s původními populacemi, problematika tzv. kulturní a behaviorální modernity a charakteristika tranzitního období (nejaktuálnější poznatky o expanzi moderních lidí do Evropy).13. Antropogeneze V: Biologický, ekologický a kulturní vývoj člověka v mladém paleolitu - důraz na evropský kulturní vývoj (přehled nejvýznamnějších nálezů kosterních pozůstatků, pohřbů, nálezů hmotné kultury včetně uměleckých artefaktů atd. v kontextu kultur aurignacienu, gravettienu a magdalenienu).

Získané způsobilosti

- seznámí se se základy biologie, ekologie, etologie, systematiky a fylogeneze primátů- budou schopni podat přehled jednotlivých vývojových etap rodu Homo a jejich základních anatomických a ekologických znaků- budou znát nejvýznamnější paleoantropologické lokality ve světě i na území České republiky- budou schopni objasnit původ moderního člověka, včetně významu molekulárně-genetických přístupů- budou schopni kritické reflexe populárních článků a mediálních zpráv týkajících se fylogeneze člověka

Literatura

Svoboda, J. A. Čas lovců: Aktualizované dějiny paleolitu. In: Malina, J.: Panoráma biologické a sociokulturní antropologie. Brno, 2009. ISBN 978-80-7204-628-7.Živný M. Evoluce člověka a jeho předků I. Ostravská univerzita: Ostrava, 2013. Živný M. Evoluce člověka a jeho předků II. Ostravská univerzita: Ostrava, 2014. Živný M. Evoluce člověka a jeho předků III. Ostravská univerzita: Ostrava, 2015. Vančata, V. Paleoantropologie - přehled fylogeneze člověka a jeho předků. In: Malina, J.: Panoráma biologické a sociokulturní antropologie. Brno, 2003. Aktuální články z mezinárodních odborných časopisů týkající se fylogeneze člověka. Beneš, J. Člověk. Praha, 1993. Vančata, V. Evoluce, adaptace, ekologie a chování primátů - Anthropoidea. 2. díl. Praha, 2003. Vančata, V. Evoluce, adaptace, ekologie a chování primátů - Prosimmii a Platyrrhina. 1. díl. Praha, 2003. Qiaomei F. - Heng L. - Priya M. et al. Genome sequence of a 45,000-year-old modern human from western Siberia. Nature 514: 445-450. 2014. Stringer, C. Modern human origins: progress and prospects. Philosophical Transactions of the Royal Society od London B, 357, s. 563-579. London, 2002. Svoboda, J. Paleolit a mezolit: Myšlení, symbolismus a umění. In: Malina, J.: Panoráma biologické a sociokulturní antropologie. Brno: Masarykova univerzita, 2002. ISBN 80-210-2823-8.Dobroruka, L. J. Poloopice a opice. Praha, 1979. Vančata, V. - Vančatová, M. Sexualita primátů. In: Malina, J.: Panoráma biologické a sociokulturní antropologie. Brno, 2002. Thorne, A. G. - Wolpoff, M. H. The multiregional evolution of humans. Scientific American, 2003/1, s. 46-53. 2003. Wells, S. Adam a jeho rod. Genetická odysea člověka. Praha, 2005. Sykes, B. Sedm dcer Eviných. Praha, 2004.

Požadavky

Hodnocení studenta proběhne v souladu s pravidly specifikovanými v článcích 31-33 Studijního a zkušebního řádu Ostravské univerzity v Ostravě.Zkouška bude považována za úspěšně vykonanou, budou-li splněny všechny následující podmínky:- absolvování 3 testů složených z několika částí- minimální zisk 50 % z bodů za každou část každého testu- minimální zisk 60 % z počtu bodů, který je součtem plného počtu bodů ze všech 3 testůVýsledky zkoušky budou klasifikovány následovně (jedná se vždy o procentuální zisk bodů ze všech 3 testů dohromady):93-100 % = A (odpovídá 91-100 bodům celkového hodnocení)85-92 % = B (odpovídá 81-90 bodům celkového hodnocení)77-84 % = C (odpovídá 71-80 bodům celkového hodnocení)69-76 % = D (odpovídá 61-70 bodům celkového hodnocení)60-68 % = E (odpovídá 51-60 bodům celkového hodnocení)méně než 60 % = F (odpovídá méně než 51 bodům celkového hodnocení)

Garant

RNDr. Michal Živný, Ph.D.

Vyučující

RNDr. Michal Živný, Ph.D.