Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Hodnocení antropogenních vlivů na ŽP (KBE / ANTVL)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBE / ANTVL - Hodnocení antropogenních vlivů na ŽP, Přírodovědecká fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Sociální, ekonomické a ekologické aspekty hodnocení, hodnocení interakcí průmyslu, dopravy, zemědělství a životního prostředí, posuzování významnosti potenciálních vlivů, způsoby a metody predikce vlivu, kritéria určování hodnot kvalitativních multiplikátorů, ukazatel kvality prostředí. Informační systém EIA -Právní úprava posuzování vlivů na životní prostředí, vývoj posuzování vlivů na životní prostředí, cíl a základní zásady procedury posuzování vlivů, účastníci procesu, posuzování záměrů, koncepcí, strategií, státní správa na úseku posuzování vlivů na životní prostředí, začlenění procesu EIA do přípravy investic, problematika screeningu a scopingu v rámci procesu posuzování vlivů na životní prostředí. Biologické hodnocení vlivu staveb na životní prostředí podle zákona č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny a vyhláškyč. 395/1992 Sb. Role dobrovolných mezinárodních organizací na ochranu přírody.

Získané způsobilosti

- seznámení posluchačů s problematikou posuzování širokého spektra vlivů antropogenních aktivit na ŽP - studenti budou připraveni na praktické řešení dané problematiky v rámci působení příslušných složek státní správy- studenti si osvojí schopnost správného posouzení aktuálního i potencíálního vlivu antopogenních aktivit na krajinu

Literatura

" Směrnice č. 85/337/EEC o posuzování vlivů některých veřejných a soukromých projektů na životní prostředí. Culek M. [ed.] a kol. Biogeografické členění České republiky . Praha, 1995. Forman R.T.T. et Gordon M. Krajinná ekologie. Praha, 1993. Svobodová, J., et al. Metodika posuzování vlivů koncepcí na životní prostředí. MŽP - edice Planeta, 2044. Říha J. Multikriteriální posuzování investičních záměrů. 1987. Směrnice č. 2001/42/ES o posuzování vlivů některých plánů a programů na životní prostředí. Zákon č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí, ve znění pozdějších předpisů. Informační systém SEA a EIA (viz www.cenia.cz - informační systémy). International Association for Impact Assessment (www.iaia.org). Lane, S., Richards, K., Chandler, J. Landform Monitoring,Modelling and Analysis. 1998. Univerzita OSN - SEA a EIA (www.sea.unu.edu a www.eia.unu.edu). www stránky UNECE Protokolu o SEA (www.unece.org/env/sea). UNEP. Environmental Impact Assessment Training Resource Manual. 2002. Greening Regional Development Programmes Network: Handbook on SEA for Cohesion Policy 2007 - 2013. 2006. ŠTÝS, S. a kol. Rekultivace území postižených těžbou nerostných surovin. Praha, 1981. Sadler, B (ed.):. Strategic Environmental Assessment at the Policy Level: Recent Progress, Current Status and Future Prospects. 2005. Mikulic, N., Dusik, J., Sadler, B., Casey-Lefkowitz, S. Strategic Environmental Assessment: Emerging Practices in Transitional Countries. 1998. IEMA. Strategic Environmental Assessment (SEA) Environmental Report (ER) Review Criteria. Říha J. Vliv investic na ŽP - teorie a metodologie procesu EIA. Praha, 1992.

Požadavky

Vypracování PowerPointové prezentace k tématu předmětu a její představení.

Garant

doc. RNDr. Bohumír Lojkásek, CSc.

Vyučující

doc. RNDr. Bohumír Lojkásek, CSc.Mgr. Martin Smutnýdoc. RNDr. Bohumír Lojkásek, CSc.Mgr. Martin Smutný