Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Biologie člověka a antropologie 1 (KBE / BIAN1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBE / BIAN1 - Biologie člověka a antropologie 1, Přírodovědecká fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

PŘEDNÁŠKY1. Seznámení s problematikou předmětu, specifikace podmínek pro absolvování předmětu.2. Histologie I: Úvod do nauky o tkáních. Epitely, pojivové tkáně.3. Histologie II: Svalové a nervové tkáně, tělní tekutiny (tekuté tkáně).4. Kosterní soustava (Systema skeleti): Obecná osteologie, úvod do studia popisné anatomie kostry.5. Kosterní antropologie I: Úvod do metodiky studia lidských kosterních pozůstatků (terénní výzkum, laboratorní příprava, metody morfoskopické a morfometrické analýzy).6. Kosterní antropologie II: Metody odhadu pohlaví a věku na kosterních pozůstatcích.7. Svalová soustava (Systema musculorum): Obecná myologie, úvod do studia anatomie svalového systému.8. Ontogeneze I: Stavba a tvorba pohlavních buněk, fertilizace, prenatální vývoj.9. Ontogeneze II: Postnatální vývoj (důraz na nejvýznamnější změny pubertálního období).10. Ontogeneze III: Principy a etapizace růstu lidského těla (ICP-model prolongačního růstu, růst hmotnosti, BMI, cefalický růst, genitální růst a vývoj).11: Vybrané téma.12: Vybrané téma.CVIČENÍ1. Seznámení s principy stavby a funkce lidského těla: Anatomické názvosloví. Orientace na lidském těle. Základní anatomické pojmy.2. Histologie I: Repetitorium poznatků a diskuze.3. Histologie II: Repetitorium poznatků a diskuze.4. Kosterní systém: Kostra trupu (repetitorium poznatků, diskuze, demonstrace na autentickém a modelovém materiálu, determinace jednotlivých kostí).5. Kosterní systém: Kostra horní končetiny (repetitorium poznatků, diskuze, demonstrace na autentickém a modelovém materiálu, determinace jednotlivých kostí).6. Kosterní systém: Kostra dolní končetiny (repetitorium poznatků, diskuze, demonstrace na autentickém a modelovém materiálu, determinace jednotlivých kostí).7. Kosterní systém: Kostra hlavy (repetitorium poznatků, diskuze, demonstrace na autentickém a modelovém materiálu).8. Kosterní antropologie: Demonstrace na autentickém kostním materiálu.9. Antropologie živého člověka: Praktické měření vybraných tělesných rozměrů a jejich interpretace.10. Svalová soustava: Obecná myologie. Svaly hlavy, krku a trupu (repetitorium poznatků, diskuze, demonstrace na modelovém materiálu).11. Svalová soustava: Svaly horní končetiny (repetitorium poznatků, diskuze, demonstrace na modelovém materiálu).12. Svalová soustava: Svaly dolní končetiny (repetitorium poznatků, diskuze, demonstrace na modelovém materiálu).

Získané způsobilosti

Studenti:- budou schopni popsat a charakterizovat lidské tkáně- budou schopni odpovídajícím způsobem popsat kosterní a svalový systém člověka- procvičí se v rutinním používání základních odborných anatomických pojmů- naučí se diskutovat o biologických problémech vztahujících se ke stavbě a funkci lidského těla- získají přehled o ontogenetickém vývoji člověka- poznají základní metody terénního výzkumu lidských kosterních pozůstatků a jejich antropologického zpracování

Literatura

Feneis, H. Anatomický obrazový slovník. Praha, 1996. Čihák, R. Anatomie 1, 2, 3. Praha, 2004. Živný M. Biologie člověka a antropologie. Ostravská univerzita: Ostrava, 2013. Lebl, J. - Krásničanová, H. Růst dětí a jeho poruchy. Praha, 1996. Putz, R. - Pabst, R. Sobottův atlas anatomie člověka. Praha: Grada, 2007. Stloukal, M. Antropologie. Příručka pro studium kostry. Praha, 1999. Riegerová J. - Ulbrichová M. Aplikace fyzické antropologie v tělesné výchově a sportu. Olomouc, 1998. Knussmann, R. Handbuch der vergleichenden Biologie des Menschen. Stuttgart - New York, 1988. Kos, J. - Slípka, J. - Strouhal, E. Základy fyzické antropologie. Plzeň, 1999. Drozdová, E. Základy osteometrie. In: Malina, J.: Panoráma biologické a sociokulturní antropologie. Brno, 2004. Hajn, V. Antropologie I. Olomouc, 2003. Sinělnikov, R. D. Atlas anatomie člověka 1, 2, 3. Praha, 1980. Machová, J. Biologie člověka pro učitele. Praha, 2002. Dylevský, I. - Druga, R. - Mrázková, O. Funkční anatomie člověka. Praha, 2004. Grim, M. et al. Základy anatomie 1. Obecná anatomie a pohybový systém. Praha, 2005.

Požadavky

- účast na cvičeních (min. 80 %)- aktivní diskuse k probíranému učivu na cvičeních (pravidelná příprava na cvičení)- splnění minimálních limitů (50 %) písemných testů nebo ústní formy průběžného zkoušení vědomostí

Garant

RNDr. Michal Živný, Ph.D.

Vyučující

RNDr. Michal Živný, Ph.D.RNDr. Michal Živný, Ph.D.