Předmět Biotechnologie (KBE / BIOTE)
Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBE / BIOTE - Biotechnologie, Přírodovědecká fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).
Top 10 materiálů tohoto předmětu
Materiály tohoto předmětu
Materiál | Typ | Datum | Počet stažení |
---|
Další informace
Obsah
1. Vymezení pojmu biotechnologie. Historický vývoj, současné trendy a perspektivy. Průmyslová odvětví, v nichž jsou biotechnologie uplatňovány. Výhody a nevýhody biotechnologických výrob.2. Surovinová základna na úrovni biomasy. Biotechnologické zpracování živočišných a rostlinných odpadů ze zemědělství a průmyslu a zpracování komunálních odpadů. Výroba bioplynu anaerobní fermentací biomasy.3. Organismy využívané v biotechnologiích. Metabolické vlastnosti významné pro biotechnologie. Isolace a uchovávání, nahromaďovací techniky, růst, kultivační podmínky a kultivační technologie.4. Bioreaktory - laboratorní, poloprovozní a provozní.5. Šlechtění průmyslově významných mikroorganismů, získávání GMM a GMO a jejich využití v biotechnologiích.6. Tradiční biotechnologie a teoretické základy moderních technologií.7. Enzymové inženýrství.8. Bezpečnost biotechnologií, bioetika, legislativa.9. Biotechnologie v ochraně lidského zdraví.10. Environmentální biotechnologie - obohacování rud - bioleaching, bioremediace, biodegradace ropy, uhlíkatých a chlorovaných sloučenin.11. Biotechnologie při úpravě a čištění vod a v péči o životní prostředí.
Získané způsobilosti
- student analyzuje vývoj, současné trendy a perspektivy biotechnologických výrob - orientuje se ve způsobech biotechnologieckého zpracování živočišných, rostlinných a komunálních odpadů - je způsobilý hodnotit přínos environmentálních biotechnologiích a jejich využití v ochraně přírody
Literatura
Kaprálek, F. Fyziologie bakterií. 1986. Krumphanzl, V. a kol. Mikrobiální technologie. Academia, Praha, 1988. Šilhánková, L. Mikrobiologie pro potravináře a bioltechnology. Praha, 2002. Demnerová, T. Ruml. Průmyslová mikrobiologie. 1988. Thomas D. Brock a Michael T. Madigan. Madigan, Biology of Microorganisms. Prentice Hall, 1995. Alexandr, M. Biodegradation and Bioremediation. San Diego, 1994. Voet, D., Voetová, J. G. Biochemie. Victoria publishing, Praha, 1990. Kaštánek, F. Bioinženýrství. Academia. Praha, 2000. Schlegel, H.G. General microbiology. Praha, 1997. Šilhánková, L. Hygiena mikrobiálních výrob. Praha, 1997. Bednář a kol.:. Lékařská mikrobiologie. Marvil, 1996. Bednář a kol. Lékařská mikrobiologie a parazitologie. Triton, 1994. McKane, L. et al. Microbiology. 1996. Capuccino, J.G. et al. Microbiology. A laboratory Manual. The Benjamin/Cummings Publishing Company, Inc. 1996. ISBN 0-8053-0573-4.Rozsypal, S. Obecná bakteriologie. SNP, Praha, 1981. Atlas, R.M. Principles of Microbiology. WCB/Mc Graw-Hill, Kentucky, 1997. Klaban, V. Svět mikrobů. H.K, 1999. Jílek, P., Buchta, V., Kubanová, P. Úvod do mikrobiologických vyšetřovacích metod ve zdravotnictví. Karolinum, Praha, 2002. Kaprálek, F. Základy bakteriologie. UK, Karolinum, 2000. ISBN 80-7184-8.Němec, M., a kol. Základy mikrobiologie. brno, 1996.
Požadavky
1. Zpracování a přednesení seminární práce a její zpřístupnění na intranetu. 2. Splnění zápočtového testu minimálně na 60%3. Zkouška - ústní.
Garant
prof. Ing. Karel Obroučka, CSc.
Vyučující
prof. RNDr. Kateřina Malachová, CSc.doc. RNDr. Čeněk Novotný, CSc.prof. Ing. Karel Obroučka, CSc.