Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Biologie protistů a hub (KBE / BPRHU)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBE / BPRHU - Biologie protistů a hub, Přírodovědecká fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod do studia. Základní schéma fylogeneze eukaryot. Tradice versus současnost v klasifikaci protistů a hub. Metody studia.2. Strukturní a funkční rozmanitost na molekulární, metabolické a buněčné úrovni a její evoluční původ - genomy, mitochondrie a jejich formy, plastidy a jejich typy, cytoskeletální útvary a rozmanitost buněčných obalů.3. Tělní organizace protistů a hub, typy životních cyklů a rozmnožovacích strategií.4. Ekologie a biogeografie protistů a hub.5. Excavata, Amoebozoa, Apusozoa a protistní Opisthokonta.6. Chytridiomycety (Chytridiomycota), zygomycety a trichomycety (Zygomycota). Mitosporické houby.7. Vřeckovýtrusé houby (Ascomycota) a stopkovýtrusé houby (Basidiomycota).8. Lichenizované houby (lišejníky).9. Glaucophyta a zelené řasy (Chloroplastida).10. Ruduchy (Rhodophyta), Cryptista, Haptophyta.11. Stramenopila.12. Alveolata.13. Rhizaria a skupiny incertae sedis.

Získané způsobilosti

- moderní přehled o hlavních obrysech fylogenetické diversity protistů a hub- znalost hlavních aspektů biologie medicínsky, agronomicky, ekonomicky a ekologicky významných představitelů protistů a hub- základní zkušenosti s pozorováním a determinací protistů a hub

Literatura

Kirk, P. M. et al. Ainsworth & Bisby´s Dictionary of the Fungi. CAB International, Wallingford, 2008. Graham, J. E., Wilcox, L. W., Graham, L. E. Algae. Benjamin Cummings (Pearson), San Francisco, 2008. Margulis, L. (ed.). Handbook of Protoctista. Jones and Bartlem Publisher, Boston, 2012. Webster, J., Weber, R. Introduction to fungi. Cambridge University Press, Cambridge, 2007. Hausmann K. & Hulsmann N. Protozoologie. Praha, 2003. ISBN 80-200-0978-7.Kalina, T., Váňa, J. Sinice, řasy, houby, mechorosty a podobné organismy v současné biologii. Karolinum, Praha, 608p, 2005. Lee, J. J., Leedse, G. F., Bradbury, P. The illustrated guide to the Protozoa. Allen Press, Lawrence, 2000.

Požadavky

Absolvování cvičení, úspěšné splnění písemného testu.

Garant

doc. Mgr. Marek Eliáš, Ph.D.prof. RNDr. Jan Gáper, CSc.doc. RNDr. Vítězslav Plášek, Ph.D.

Vyučující

doc. Mgr. Marek Eliáš, Ph.D.prof. RNDr. Jan Gáper, CSc.doc. RNDr. Vítězslav Plášek, Ph.D.doc. Mgr. Marek Eliáš, Ph.D.prof. RNDr. Jan Gáper, CSc.doc. RNDr. Vítězslav Plášek, Ph.D.