Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ekologie rostlin (KBE / EKROS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBE / EKROS - Ekologie rostlin, Přírodovědecká fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod: Obsah ekologie rostlin, ekologická hierarchie: individuum - biosféra, rostliny a prostředí, ekologické faktory, ekologické limity prostředí.2. Sluneční záření a fotosyntéza: Vliv slunečního záření a teploty na rostliny, adaptace rostlin, principy světelné a temnostní fáze fotosyntézy, metabolické typy rostlin, fotosyntéza vodních rostlin.3. Vodní režim rostlin: Vodní bilance ekosystému, příjem a vedení vody, transpirace, adaptace rostlin.4. Výživa rostlin: Základní typy půd, půdní pH, příjem živin, zákon minima, adaptace rostlin na extrémní substráty.5. Životní cyklus rostlin: Fáze životního cyklu, ŽC jednoletých, dvouletých a vytrvalých druhů, fenologie, generativní rozmnožování: způsoby opylení, tvorba a šíření semen (diaspor), semenná banka.6. Rostlinné populace: Definice populace, prostorové uspořádání, klonalita rostlin, změny velikosti populace v čase, modely růstu populace, vnitrodruhová kompetice.7..Populace a prostředí: Mezidruhové interakce, životní strategie rostlin, kolonizace, expanze, invaze.8. Rostlinná společenstva: Individualistické a organismální pojetí společenstva, změny společenstev v čase, sukcese, klimax.9. Diverzita společenstev: Druhová bohatost, indexy diverzity, ekvitabilita, alfa-, beta- a gama diverzita, vliv faktorů na druhovou bohatost, species pool.10. Společenstvo a prostředí: Vliv ekologických faktorů na rostlinná společenstva: půdní reakce, vlhkost, přístupnost živin, světlo, management; Ellenbergovy indikační hodnoty.11. Zpracování dat v ekologii společenstev: Sběr dat, numerická klasifikace, míry podobnosti, gradientová analýza.12. Globální biodiverzita: Odhady počtu druhů na Zemi, změny druhové bohatosti v čase, teorie ostrovní biogeografie, latitudinální a altitudinální gradient biodiverzity, ekologie invazí.

Získané způsobilosti

Student:- pochopí problematiku vztahů rostlin, rostlinných populací a společenstev k ekologickým faktorům prostředí- získá přehled o chování a změmách rostlin, populací i společenstev- získá přehled o možnostech sběru a zpracování dat

Literatura

BEGON M., HARPER J. L., TOWNSEND C.R. Ekologie: jedinci, populace a společenstva. olomouc, 1997. Slavíková, J. Ekologie rostlin. SPN Praha, 1986.

Požadavky

Aktivní účast na přednáškách. Písemný zápočet.

Garant

Mgr. Zuzana Fajmonová, Ph.D.doc. RNDr. Vítězslav Plášek, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Zuzana Fajmonová, Ph.D.