Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy ekotoxikologie (KBE / EKTOX)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBE / EKTOX - Základy ekotoxikologie, Přírodovědecká fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. Úvod do problematiky. Historie toxikologie.2. Definice oboru, rozdělení toxikologie. Základní pojmy. Vymezení toxicity.3. Toxikologické indexy. Křivka toxického působení. Druhy účinků toxických látek na organismus.4. Jedy kolem nás I. - bakterie, sinice, řasy, houby.5. Jedy kolem nás II. - rostliny, živočichové.6. Toxikologie anorganických látek. Syntetické jedy.7. Interakce toxických látek s organismem na molekulární a buněčné úrovni. Cesty vstupu chemické látky do organismu.8. Distribuce a biotransformace látek v organismu. Hlavní typy biotransformačních reakcí. Vylučování.9. Zjišťování toxicity látek, laboratorní zvířata, druhy testů.10. Ekotoxikologické biotesty I.11. Ekotoxikologické biotesty II.12. Legislativa zajišťující bezpečnost chemických výrobků. Zákon o chemických látkách a přípravcích a další předpisy. Bezpečností listy chemických látek, R-věty, S-věty.Cvičení:1. Seznámení s bezpečností práce v laboratoři a správným používáním laboratorního vybavení a přístrojové techniky. Organizace a obsah cvičení. Význam a využití testů toxicity. Rozvržení testů.2. Zkouška akutní toxicity na producentech - Stanovení toxického účinku látek na klíčivost semen hořčice bílé. Zkouška inhibice růstu sladkovodních zelených řas Desmodesmus subspicatus.3. Zkouška akutní toxicity na konzumentech - Zkouška inhibice pohyblivosti Daphnia magna. Daphtoxkit F magna mikrobiotest.4. Zkouška akutní toxicity na destruentech - Bioluminiscenční test toxicity na Vibrio fischeri.5. Kontaktní testy akutní toxicity - Zkouška akutní toxicity na žížalách Eisenia foetida. Phytotoxkit mikrobiotest.6. Kontrola protokolů.

Získané způsobilosti

- studenti získají základní znalosti z ekotoxikologie a mechanismem toxického působení látek- seznámí se s metodami experimentálního výzkumu a s jejich aplikací jak pro obecné potřeby ochrany životního prostředí- seznámí se se současnými legislativními požadavky v České republice

Literatura

Fargašová, A. Ekotoxikologické biotesty. Bratislava, 2009. KOČÍ, V, MOCOVÁ, K. Ekotoxikologie pro chemiky. Praha, 2009. Fargašová, A. Environmentálna toxikológia a všeobecná ekotoxikológia. Bratislava, 2008. HRDINA, V., HRDINA, R., JAHODÁŘ, L., MARTINEC, Z., MĚRKA, V. Přírodní toxiny a jedy. Galen Praha, 2004. ISBN 80-7262-256-0.HORÁK, J., LINHART, I., KLUSOŇ, P. Úvod do toxikologie a ekologie pro chemiky. VŠCHT, Praha, 2004. Prokeš, J. Základy toxikologie 1. UK, Praha, 1997. MORIARTY, F. Ecotoxicology. The study of Pollutants in Ecosystems. Academic Press, 1999. BALÍKOVÁ, M. Forenzní a klinická toxikologie. Galen Praha, 2007. WAYNE G. LANDIS, MING-HO YU. Introduction to Environmental Toxikology. Impact of Chemicals Upon Ecological Systeme. Lewis Publisher Corporation, Boca Raton, 2004. WALKER, C.H., HOPKIN, S.P., SIBLY, R.M., PEAKALL, D.B. Principles of Ecotoxicology. Tailor Francis, 2004. Tichý, M. Toxikologie pro chemiky. Toxikologie obecná, speciální, analytická a legislativa. Galen, Praha, 2004.

Požadavky

1. Aktivní účast na cvičení, zpracování výsledků do protokolů2. Zkouška - test a ústní zkouška

Garant

prof. RNDr. Kateřina Malachová, CSc.Mgr. Hana Sezimová, Ph.D.

Vyučující

prof. RNDr. Kateřina Malachová, CSc.Mgr. Hana Sezimová, Ph.D.Mgr. Hana Sezimová, Ph.D.