Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Evoluční biologie (KBE / EVOBI)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBE / EVOBI - Evoluční biologie, Přírodovědecká fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Historie a vývoj evoluční biologie. Nejvýznamnější mezníky v rozvoji evoluční biologie. Základní pojmy (adaptace, zdatnost). Přírozený výběr. Hlavní chyby v chápání evoluce a jejích mechanismů (skupinový výběr). Vědecký kreacionismus. Vývoj hypotéz příčin evoluce. Příčiny sexuality organismů. Vznik života, termodynamika a evoluce. Dědičnost a evoluce. Vnitrodruhová variabilita a její příčiny. Genetická a negenetická variabilita. Vývoj genomu obratlovců a člověka. Evoluce metabolických procesů. Speciace. Koevoluce. Vymírání druhů.

Získané způsobilosti

?   objasní vývoj evoluční teorie?   vysvětlí základní principy mikroevoluce a makroevoluce?   budou schopni správně definovat a popsat základní pojmy a mechanismy evoluce?   budou schopni hodnotit pohledy na vznik života a speciaci

Literatura

nullnullFLÉGR J., 2005: Evoluční biologie. Academia, Praha. DAWKINS R., 1998: Sobecký gen. Mladá fronta, Praha. GOULD S.J., 1988: Pandin palec. Mladá fronta, Praha. RIDLEY, M., 1999: Červená královna. Mladá fronta, Praha. RIDLEY, M., 2003. Evolution. Blackwell Science, Cambridge, Carlton, Abingdon, Mississauga. PETR V., 1996: Kritický úvod do teorie přírodního výběru. Peres, Praha. RAUP D.M., 1995: O zániku druhů. Nakladatelství Lidové noviny, Praha.

Požadavky

Úspěšné zvládnutí písemného vědomostního testu, zpracování seminární práce

Garant

doc. Mgr. Pavel Drozd, Ph.D.

Vyučující

doc. Mgr. Pavel Drozd, Ph.D.doc. Mgr. Marek Eliáš, Ph.D.RNDr. Karel Janko, Ph.D.