Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Biologie a ekologie hub (KBE / FHBSB)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBE / FHBSB - Biologie a ekologie hub, Přírodovědecká fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1) Úvod do studia hub, doporučená literatura, předmět studia, požadavky na studenta.2) Hierarchická klasifikace, kritéria odlišující vzájemně jednotlivé skupiny.3) Znaky používané pro určování a klasifikaci.4) Životní cykly a rozmnožovací strategie.5) Diverzita hub I.6) Diverzita hub II.7) Diverzita hub III.8) Ekologie a trofické skupiny hub I.9) Ekologie a trofické skupiny hub II.10) Ekologie a trofické skupiny hub III.11) Význam hub v ekosystémech a pro člověka I.12) Význam hub v ekosystémech a pro člověka II.13) Zvláště chráněné makromycety České republiky.Cvičení:1) Úvod, bezpečnost práce, průběh cvičení.2) Pokyny pro odběr a zpracování materiálu v terénu.3) Samostatní práce: odběr vzorků.4) Samostatní práce: zpracování odebraného materiálu.5) Systematické zařazení odebraných vzorků.6) Ekologie přinesených hub.7) Funkce přinesených hub v ekosystémech a jejich případný hospodářský význam.8) Typy askokarpů.9) Typy bazidiokarpů.10) Principy tvorby determinačních klíčů.11) Tvorba vlastních determinačních klíčů.12) Tvorba vlastních determinačních klíčů.13) Kontrola determinačních klíčů - hodnocení.

Získané způsobilosti

- pochopí fylogenetické vztahy mezi jednotlivými skupinami- naučí se determinovat základní druhy hub

Literatura

Hibbett, D. S. et al. A-higher level phylogenetic classification of the fungi.Mycological Research, 111: 509-547. 2007. Gáper, J. et Pišút, I. Mykológia. Systém, vývoj a ekológia húb. Bánská Bystrica, 320p. UMB, 2003. Kalina, T., Váňa, J. Sinice, řasy, houby, mechorosty a podobné organismy v současné biologii. Karolinum, Praha, 608p, 2005. Holec, J. et Beran, M. Červený seznam hub (makromycetů) České republiky. Příroda Praha, 282p., 2006. Webster, J., Weber, R. Introduction to fungi. Cambridge University Press, Cambridge, 2007. Foster, S. M., Bills, G. F., Mueller, G. M.(eds). Biodiversity of Fungi: Inventory and Monitoring Methods. Academic Press, London, 777p, 2004. Margulis, L (ed). Handbook of Protoctista. 2nd edition. Jones and Bartlett Learning, Boston, 2012.

Požadavky

Zpracování determinačního klíče a jeho prezentace.

Garant

prof. RNDr. Jan Gáper, CSc.

Vyučující

prof. RNDr. Jan Gáper, CSc.prof. RNDr. Jan Gáper, CSc.