Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Fylogeneze a systém strunatců (KBE / FSTOK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBE / FSTOK - Fylogeneze a systém strunatců, Přírodovědecká fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky1. Úvod do studia. Charakteristické znaky strunatců, pláštěnci, kopinatci.2. Charaktristika skupiny Amniota. Bezčelistnatci (mihule a sliznatky). Orgánové soustavy, ekologické nároky.3. Charaktristika čelistnatců. Paryby, orgánové soustavy, fylogenetické vztahy, biogeografie a ekologie.4. Ryby (paprskoploutví), orgánové soustavy, fylogenetické vztahy, biogeografie a ekologie.5. Ryby (paprskoploutví a nozdratí), fylogeneze, biogeografie a ekologie. Přechod na souš, vznik čtyřnožců.6. Obojživelníci. Orgánové soustavy, fylogenetické vztahy, biogeografie a ekologie systém.7. Amniota. Základní apomorfie, evoluční historie, fylogenetické členění8. Synapsidní plazi (savci). Evoluční historie, orgánové soustavy.9. Synapsidní plazi (savci). Fylogenetické vztahy, biogeografie a ekologie.10. Lepidosauři (šupinatí plazi a haterie). Orgánové soustavy, fylogenetické vztahy, biogeografie a ekologie.11. Archosauři (želvy, krokodýli). Orgánové soustavy, fylogenetické vztahy, biogeografie a ekologie.12. Archosauři (dinosauři - ptáci). Fylogenetické vztahy, orgánové soustavy, biogeografie a ekologie.

Získané způsobilosti

Studenti:- získají základní přehled o fylogenetických vztazích, tělních plánech, hlavních adaptacích, biogeografii a ekologii vyšších taxonů strunatců- získají základní faktografické informace o anatomii strunatců, budou znát typické zástupce řádů obratlovců

Literatura

Gaisler J., ZIMA, J. Zoologie obratlovců. Academia,Praha., 2007. ISBN 978-80-200-1484-9.

Požadavky

Hodnocení studenta proběhne v souladu s pravidly specifikovanými v článcích 31-33 Studijního a zkušebního řádu Ostravské univerzity v Ostravě.Praktické poznávání vybraných strunatců, písemné zkoušení vědomostí.

Garant

doc. RNDr. Pavel Hulva, Ph.D.RNDr. Lukáš Choleva, Ph.D.

Vyučující

doc. RNDr. Pavel Hulva, Ph.D.RNDr. Lukáš Choleva, Ph.D.