Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Fylogeneze a systém sinic, řas a hub (KBE / FYLSR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBE / FYLSR - Fylogeneze a systém sinic, řas a hub, Přírodovědecká fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky budou zaměřeny na tyto tématické celky: Vznik života na Zemi; Úvod do problematiky studia sinic a řas; Sinice; Prochlorophyta; Stélka řas, červené řasy - Ruduchy; Obrněnky; Skrytěnky; hnědé řasy (Chromophyta); Krásnoočka; zelené řasy (Chlorophyta); Zelené řasy (Chlorophyta); Úvod do studia hub, nižší houby (Myxo-, Chytridiomycota); Vyšší houby (Eumycota); Lichenizované houby (lišejníky, Lichenes); Úvod do studia mechorostů (Bryophyta); Játrovky (Hepaticeae) a hlevíky (Anthocerotaceae); Mechy (Musci)Cvičení budou odpovídat výkladu na přednáškách, t.j. budou zde procvičovány: Sinice - anatomie a morfologie, přehled zástupců; Červené a hnědé řasy, přehled zástupců, životní cykly; Zelené řasy - školní kultury řas; Zelené řasy - pozorování vlastních odběrů, práce s určovacím klíčem; Nižší houby - životní cykly, zástupci; Vyšší houby - dle počasí: a) terénní exkurze b) práce v laboratoři; Lišejníky - pozorování typů stélek a zástupců; Mechorosty - anatomie a morfologie; Játrovky a hlevíky - zástupci; Mechy - zástupci, práce s určovacím klíčem

Získané způsobilosti

?   pochopí fylogenetické vztahy mezi jednotlivými skupinami?   naučí se determinovat základní druhy sinic a řas

Literatura

POULÍČKOVÁ, A. et JURČÁK, J. Malý obrazový atlas našich sinic a řas. UP Olomouc, 2001. VÁŇA, J. Systém a vývoj hub a houbových organismů. Karolinum, Praha, 1996. KALINA, T. Systém a vývoj sinic a řas. Univerzita Karlova, Praha., 1994. POULÍČKOVÁ, A. et KOČÁRKOVÁ, A., eds. Řasy a prostředí. Sborník referátů 39. pracovní konference Algologické sekce ČBS. Rožmberk nad Vltavou, 1999. PLÁŠEK, V. Základy bryologie. OU Ostrava, 2005. HINDÁK, F. Makroskopické sinice a riasy. Veda, Bratislava, 2000. JANKOVSKÝ, L. Viry, prokaryota, řasy, houby a lišejníky. MU Brno, 1997.

Požadavky

1. zápočet: průběžné písemné testy z teoretické části (pouze z učiva probraného na cvičení) & praktická poznávačka (řasy, houby, lišejníky a mechorosty)2. zkouška: A. písemná část: (cca 15 otázek ze systému a ekologie)B. ústní část (podle předem zveřejněných okruhů)

Garant

prof. RNDr. Jan Gáper, CSc.

Vyučující

prof. RNDr. Jan Gáper, CSc.doc. RNDr. Vítězslav Plášek, Ph.D.prof. RNDr. Jan Gáper, CSc.doc. RNDr. Vítězslav Plášek, Ph.D.