Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Cvičení z fyziologie rostlin (KBE / FYRCV)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBE / FYRCV - Cvičení z fyziologie rostlin, Přírodovědecká fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Protokol č. 1 - Téma: Vodní režim - výdej vodyÚkol č. 1: Stanovení počtu průduchů na jednotku listové plochyÚkol č. 2: Určení stavu průduchů přímým mikroskopickým měřením Lloydovou fixační metodouProtokol č. 2 - Téma: Dýchání rostlin celoskupinový - provést jen jeden pokus!!Úkol : Stanovení intenzity respirace a množství vyloučeného CO2Protokol č. 3 - Téma: Příjem a vedení vody v rostlináchÚkol č. 1: Důkaz vedení vody v rostlině cévními svazkyÚkol č. 2: Osmóza a osmotický potenciál - vyrovnání složení roztoků přes semipermeabilní membránuProtokol č. 4 - Téma: FotosyntézaÚkol: Gravimetrické stanovení intenzity fotosyn. z přírůstků list. terčíků dle ŠetlíkaProtokol č. 5 - Téma: Vodní bilance rostlinyÚkol č. 1: Stanovení transpirace potetometrickou metodouÚkol č. 2: Určení listové plochyÚkol č. 3: a) Stanovení rychlosti transpirace vážením; b) stanovení schopnosti rostlin udržovat vodu podle CetlaProtokol č. 6 - Téma: Růstové regulátoryÚkol: Stimulátory dlouživého růstu - stanovení pohyblivého auxinu ovsovým ohybovým testemProtokol č. 7 - Téma: Klíčení rostlinÚkol č. 1: Aktivita dehydrogenáz a testování klíčivosti semenÚkol č. 2: Aktivita katalázy a klíčivost semenÚkol č. 3: Amyláza jako exoenzym scutellyProtokol č. 8 - Téma: Rozmnožování rostlinÚkol: Kinetika růstu pylových láček v kultivačním mediuProtokol č. 9 - Téma: Sekundární metabolity - demonstrační experimentyÚkol č. 1: Příprava silic (éterické oleje)Úkol č. 2: Anthokyany - důkazÚkol č. 3: Alkaloidy - indikace v rostlinných vzorcíchÚkol č. 4: Třísloviny - indikace v rostlinných vzorcíchProtokol č. 10 - Téma: Plastidová barvivaÚkol č. 1: Extrakce a vyčištění listových barviv jehličnanůÚkol č. 2: Extrakce plastidových barviv z listu břečťanuÚkol č. 3: Extrakce flavonoidů z květů

Získané způsobilosti

- studenti aplikují základní fyziologické poznatky v interakci rostiny s prostředím- budou schopni provádět fyziologické experimenty

Literatura

Hradilík, J. Fyziologie rostlin-návody do cvičení. Brno, 1997. ISBN 80-7157-078-8.Kincl, M., Krpeš V. Základy fyziologie rostlin. Ostrava, 2006. PROCHÁZKA S., MACHÁČKOVÁ I. et al. Fyziologie rostlin. 1998. ISBN 80-200-0586-2.Cluster_data_server/studium(T:)Taiz, L., Zeiger Ed. Plant Physiology. Sunderland, Massachusetts, 1998. ISBN 0-87893-831-1.

Požadavky

1. Z protokolu můžete získat 3 body. Kontrolovat se budou 2 týdny po cvičení a to z toho důvodu, že některé pokusy budou případně opakovány a budou probíhat déle, než v dané hodině.2. Za průběh práce 3 body (tzn. musíte vědět o své práci vše, co je v zadání a v doporučených učebních textech, proč úkol probíhá právě tak, jaké jsou vlivy, podmínky apod.). Během cvičení mohou být kladeny otázky související s tématem. Hodnotit se bude dodržování pořádku na pracovišti, (čisté sklo, úklid, kázeň -nedodržení bude hodnoceno snižováním o 1 bod).3. Každou hodinu se bude psát malý test s otázkami vztahujícími se k dané práci. Za něj můžete získat max. 3 body.Za jedno cvičení můžete získat celkem 9 bodů. Ke zkoušce musíte získat minimálně 60% z celkového množství bodů, což znamená za 10 cvičení je maximum 90 bodů a minimum 54 bodů.

Garant

doc. Ing. Václav Krpeš, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Václav Krpeš, Ph.D.