Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ichtyologie (KBE / ICHTY)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBE / ICHTY - Ichtyologie, Přírodovědecká fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Tématické celky přednášek:1) Postavení ČR v hydrografické síti Evropy, hydrotechnické stavby a vývoj fragmentace vodního kontinua.2) Sportovní rybářství a jeho vliv na vnitrodruhovou diverzitu populací nativních společenstev ryb, produkce v rybničním chovu a její vztahy k navazujícím složkám biocenoz, predátoři ryb a ochrana fauny.3) Vybrané skupiny evropské ichtyofauny - kruhoústí, jeseterovití, bezostní.4) Vybrané skupiny evropské ichtyofauny - bezostní.5) Vybrané skupiny evropské ichtyofauny - bezostní, ostnoploutví.6) Ichtyologický výzkum - aktuální stav a perspektiva vývoje rybích společenstev ve vodách střední Evropy.Tématická náplň cvičení:1) Exkurze do rybochovného zařízení Povodí Odry, s. p. v Žermanicích s odborným výkladem a ukázkami práce v účelovém zařízení - výtěr ryb, inkubace jiker, odchov tržních ryb a násad pro vodárenské nádrže.2) Exkurze k přítoku vodárenské nádrže Morávka s praktickým ukázkami výzkumných ichtyologických metod v tekoucích vodách - elektrolov, odběry vzorků ulovených ryb.3) Exkurze do obslužného prostoru Heřmanického rybníka s ukázkami výzkumných ichtyologických metod- odlovy ryb do vězenců a tenatních sítí; odběry vzorků šupin pro věkovou analýzu.

Získané způsobilosti

- získají přehled o ichtyofauně České republiky - získají praktické znalosti o ichtyiologických metodách terénního výzkumu a budou schopni determinace vybraných taxonů-  budou schopni provádět odhady kvantitativních parametrů populací ryb a určovat věkovou strukturu populací jednotlivých druhů ryb

Literatura

Lusk S., Baruš V., Vostradovský J. Ryby v našich vodách. Academia, Praha, 1992. Hanel L. Nače ryby a rybaření. Nakladatelství brázda, Praha, 2001. Adámek a kol. Rybářství ve volných vodách. East Publishing a.s., Praha, 1995. http://www.fishbase.org. Lellák J., Kubíček F. Hydrobiologie. Karolinum, Praha, 1991. Baruš V., Oliva O., Eds. Mihulovci a ryby, I. aII. díl. Academia, Praha, 1995. Everhart W.H.,Youngs W.D. Principles of fishery science. 1975. Pokorný J., Dvořák J., Srámek V. Umělý chov ryb. Informatorium, Praha, 1992.

Požadavky

Hodnocení studenta proběhne v souladu s pravidly specifikovanými v článcích 31-33 Studijního a zkušebního řádu Ostravské univerzity v Ostravě.Podmínkou úspěšného absolvování předmětu je:- maximálně 1 neomluvená absence na cvičení- získání minimálně 80 % bodů za dílčí test z poznávání zástupců mihulovců a ryb České republiky - získání minimálně 70 % bodů za závěrečný test z odpřednášené problematiky

Garant

doc. RNDr. Bohumír Lojkásek, CSc.

Vyučující

doc. RNDr. Bohumír Lojkásek, CSc.doc. RNDr. Bohumír Lojkásek, CSc.