Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Makroekologie a biodiverzita (KBE / MBIDI)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBE / MBIDI - Makroekologie a biodiverzita, Přírodovědecká fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednáška je zaměřena na jevy ukazující se v živé přírodě na velkých měřítkách aekologické procesy v těchto měřítkách probíhající. Nejde jen o měřítka prostorová (od úrovněspolečenstev a metapopulací přes úroveň krajiny až po celé biogeografické provincie) čičasová (od několika generací až po změny geologických epoch), ale i o procesy a jevyzahrnující velké skupiny organismů (taxony a bioty). První část přednášky je věnována roliprostoru a prostorové heterogenity v ekologii, druhá se týká procesů týkajících se většíhopočtu druhů (species assemblages, společenstva a bioty), třetí část se dotýká časovéproměnlivosti a dějů probíhajících ve dlouhých časových měřítkách.

Získané způsobilosti

Pochopení základních ekologických konceptů a procesů na úrovni jedinců (viz metabolická teorie), populací a společenstev, podrobněji a v širších souvislostech; schopnost porozumět a vysvětlit hlavní rysy ekologických procesů na velkých časoprostorových škálách. Schopnost identifikovat význam prostorové a časové heterogenity na biodiverzitu obecně, pochopení kauzality tzv. hot-spots, zejména na příkladu diverzity tropů.

Literatura

Ricklefs R.E., Schluter D. (eds). ).: Species Diversity in Ecological Communities: Historical. 1993. Brown J.H. Macroecology., University of Chicago Press, Chicago. 1995. Hanski I.A., Gilpin M.E. (eds.). Metapopulation Biology: Ecology, Genetics, and Evolution.. 1997. Hansson L., Fahrig L., Merriam G. (eds). Mosaic Landscapes and Ecological Processes.. 1995. Gaston K.J., Blackburn T.M. Pattern and Process in Macroecology., Blackwell Science, Oxford. 2000. Rosenzweig M. Species Diversity in Space and Time., Cambridge University Press, Cambridge. 1995. Schluter D.:. The Ecology of Adaptive Radiation., Oxford University Press, Oxford 2000. 2000.

Požadavky

Zakončeno písemnou zkouškou

Garant

doc. PhDr. Aleš Dolný, Ph.D.RNDr. Petr Kočárek, Ph.D.doc. RNDr. David Storch, Ph.D.

Vyučující

doc. RNDr. David Storch, Ph.D.