Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Moderní metody v molekulární biologii a (KBE / MMBPF)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBE / MMBPF - Moderní metody v molekulární biologii a, Přírodovědecká fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod do molekulární biologie. Principy a aplikace různých experimentálních metod analýzy DNA, RNA a proteinů.2. Analýza DNA: Polymerázová řetězová reakce (PCR) a její aplikace.3. Analýza DNA: Restrikční analýza a modifikace DNA.4. Základní a pokročilé metody klonování DNA, Red/ET recombineering, analýza Southern blotů.5. Editování genomů.6. Genomové sekvenování.7. Genová exprese a metody analýzy mRNA.8. Analýza genové exprese: in situ hybridizace, RT-PCR, kvantitativní RT-PCR, RNase protection assay, DNA microarrays.9. Sekvenování nové generace: RNA-seq.10. Analýza proteinů: metody extrakce a separace. Exprese a purifikace rekombinantních proteinů. Fúzní (tagované) proteiny.11. Protilátky a imunodetekce. Genová exprese na proteinové úrovni: Western blotting and immunocytochemie.12. Interakce proteinů: GST pull-down, imunoprecipitace, kvasinkový dvouhybridní systém, ChIP.

Získané způsobilosti

- student se seznámí s nejvýznmanějšími metodami používanými v současném molekulárně biologickém výzkumu a klinické praxi v oblasti genetiky- student pochopí principy těchto metod a jejich technické i heuristické limity- student bude schopen správně usuzovat o aplikaci jednotlivých metod pro zodpovídání konkrétních otázek

Literatura

Green M. R. - Sambrook J. Molecular Cloning: A Laboratory Manual (4th ed). Cold Spring Harbor Press, 2012. Aktuální vědecké publikace týkající se diskutovaných témat.

Požadavky

Požadavky na studenta: studium doporučené literatury, aktivní přístup ve výuce.Požadavky k zápočtu: splnění písemného testu na doporučený počet procent dle SaZ řádu OU.

Garant

Vyacheslav Yurchenko, Ph.D.

Vyučující

Vyacheslav Yurchenko, Ph.D.