Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Odpadové hospodářství (KBE / NAODP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBE / NAODP - Odpadové hospodářství, Přírodovědecká fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Základy odpadového hospodářství- Zdroje a výskyt odpadů, prevence vzniku, druhy- Nakládání s odpady- Recyklace odpadů- Informační systémy odpadů2. Legislativa ČR- Vývoj legislativy k odpadům ve světě a v ČR- Zákon č. 185/2001 Sb. o odpadech /aktuální znění ke dni 30. června 2011/- Doplňující vyhlášky a nařízení vlády3. Legislativa EU /jen orientačně/4. Komunální odpady- Základní charakteristiky KO- Shromažďování KO- Využívání KO- Třídění, separovaný sběr KO- Nebezpečné látky v KO- Obalové materiály v odpadovém hospodářství5. Odpady z průmyslu, zemědělství a lesnictví, nemocniční.6. Metody a postupy úpravy, zneškodňování/odstraňování odpadů6.1 Skládkování odpadů- Druhy odpadů ke skládkování, zásady- Druhy skládek- Výběr lokalit pro zřizování skládek- Technické řešení a provoz skládek- Vliv skládek na ŽP- Rekultivace skládek- Procesy probíhající ve skládkách6.2 Termické zneškodňování/odstraňování odpadů- Princip, členění, výhody, nevýhody- Druhy odpadů vhodných k termickému zneškodnění- Pochody při spalování odpadů- Zařízení ke spalování, druhy spalovacích pecí- Procesy a způsoby čištění spalin6.3 Biologické postupy zpracování odpadů- Podstata a průběh kompostování- Látky vhodné ke kompostování, podmínky- Technické způsoby kompostování- Anaerobní zpracování odpadů6.4 Ostatní postupy zpracování odpadů.

Získané způsobilosti

- studenti budou znát podstatu vzniku odpadů- osvojí si základními pojmy a priority odpadového hospodářství - budou se orientovat v základní legislativě z oblasti odpadového hospodářství.- zvládnou základní manažerské metody a postupy v oblasti odpadového hospodářství

Literatura

Tőlgyessy J., Piatrik M. Odpad-surovina budúcnosti. Obzor Bratislava, 1984. Herčík, M. Ochrana životního prostředí a legislativa. Ostrava, 2004. Zákon č. 185/2001 Sb., o odpadech, ve znění. sagit, 2002. Kuraš, M. a kol. Odpady, jejich využití a zneškodňování. ČEÚ, Praha, 1994. Suess, M.J. (editor). Solid Waste Management. Selected topics. World Health Organization, Copenhagen Denmark, 1985. Obroučka K. Termické odstraňování a energetické využívání odpadů. ES VŠB-TU, Ostrava, 2002.

Požadavky

Písemný test.

Garant

Ing. Tomáš Sezima, Ph.D.

Vyučující

Ing. Tomáš Sezima, Ph.D.