Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Obecná botanika (KBE / OBBOT)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBE / OBBOT - Obecná botanika, Přírodovědecká fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. Botanika jako biologický vědní obor. Soustava botanických vědních oborů. Historie botaniky v ČR a ve světe. Metody studia.2. Rostlinná buňka. Stavba prokaryotní a eukaryotní rostlinné buňky. Kompartmentace buňky. Buněčné membrány. Buněčná stěna. Buněčné jádro.3. Endomembránový systém. Cytosol, cytoskelet, semiautinomní organely, microbodies.4. Vakuoly, Růst buněk, buněčný cyklus.5. Rostlinná pletiva. Charakteristika, rozdělení dle stavby, vývojového stadia a funkce. Pletiva jednoduchá a složená, dělivá a trvalá.6. Pletiva krycí, vodivá, základní, zpevňovací, vyměšovací, asimilační, zásobní - charakteristika a funkce.7. Kořen jako vegetativní orgán rostliny. Anatomicko-morfologická stavba v závislosti na funkci. Primární a sekundární stavba. Metamorfózy kořenů.8. Stonek jako vegetativní orgán rostliny. Anatomicko-morfologická stavba v návaznosti na funkci. Primární a sekundární stavba. Vývoj stonku. Typy větvení stonku. Metamorfózy stonku.9. List jako vegetativní orgán rostliny. Anatomicko-morfologická stavba v návaznosti na funkci. Vývoj listů. Listové pupeny. Rozmístění listů na stonku. Typy listů. Metamorfózy listů.10. Generativní orgány rostlin. Anatomicko-morfologická stavba generativních orgánů nahosemenných a krytosemenných rostlin.11. Opylení a oplození. Plody a semena rostlin. Vznik semen a plodů.12. Stavba, typy, šíření a význam semen a plodů. Podstata ontogeneze rostlin.13. Ekologické formy rostlin.Cvičení:1. Úvod, literatura, metodické pokyny. Bezpečnost při práci v labolatoři. Práce s mikroskopickou technikou, fixace, barvení, immerze.2. Rostlinná buňka, vitální barvení. Buněčné jádro, fixace, barvení. Pohyb cytoplazmy. Buněčná stěna, ztluštěniny, dvůrkaté tečky.3. Plastidy, chloroplasty, chromoplasty, leukoplasty. Škrobová a aleuronová zrna, rezervní škrob, koroze škrobových zrn.4. Šťavelan vápenatý, rafidy, krystaly, drúzy krystalů. Plazmolýza a deplazmolýza buněk.5. Rostlinná pletiva: parenchym, prosenchym, kolenchym, sklerenchym, sklereida, aerenchym.6. Krycí pletivo, epidermis listu. Trichomy krycí, žlaznaté, žahavé.7. Kořen, podélny a příčny řez. Kořen jednoděložné rostliny. Druhotně ztloustlý kořen dvouděložné rostliny.8. Stonek jednoděložné rostliny. Stonek dvouděložné rostliny. Dřevnatý stonek.9. Cévní svazky, radiální, koncentrické, kolaterální, bikolaterální.10. List monofaciální, bifaciální, xeromorfní. Typy listů dle morfologie čepele.11. Květ, rozbor stavby. Květní vzorec, květní diagram.12. Plody a semena, rozbor stavby. Typy plodů a semen.13. Závěrečné hodnocení.

Získané způsobilosti

- získají základní poznatky z cytologie, anatomie a morfologie rostlin využitelné v dalších botanických disciplínách- dokáži připravit mikroskopický preparát rostlinných pletiv- budou schopni popsat stavbu rostlinného těla

Literatura

Dostál, J., Dykyjový,D. Zemědělská botanika. I. ČSAZV, Praha. 1962.

Požadavky

Odevzdání souboru protokolů, praktická znalost anatomicko-morfologických struktur rostlinného těla a odborná znalost obsahu předmětu dle uvedených dílčích témat v rozsahu přednášek a studijní literatury. Předmět je ukončený zkouškou rozdělenou na část písemnou a ústní. Po úspěšném napsání testu student postupuje k ústní části zkoušky.

Garant

prof. RNDr. Jan Gáper, CSc.Ing. Tomáš Tureček, PhD.

Vyučující

prof. RNDr. Jan Gáper, CSc.Ing. Tomáš Tureček, PhD.Ing. Tomáš Tureček, PhD.