Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Obecná botanika (KBE / OBBPF)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBE / OBBPF - Obecná botanika, Přírodovědecká fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod do studia. Botanické vědní discipliny, předmět studia rostlinné anatomie a morfologie.2. Rostlinná histologie, totipotence buněk, pletivo, klasifikace pletiv.3. Pletiva meristematická, krycí, mechanická, zásobní.4. Pletiva vodivá, asimilační, provětrávací a vyměšovací.5. Stavba (primární a sekundární) a funkce kořene.6. Stavba (primární a sekundární) a funkce stonku.7. Stavba a funkce listu.8. Metamorfózy kořene, stonku a listu.9. Morfologie vegetativních rostlinných orgánů.10. Vývoj a stavba květu, květenství, jeho tradiční a moderní členění.11. Opylení a oplození.12. Vývin a stavba semene, šíření a klíčení semen.13. Vývin a stavba plodu, klasifikace plodů.

Získané způsobilosti

získají základní poznatky z cytologie, anatomie a morfologie rostlin využitelné v dalších botanických disciplínáchbudou schopni popsat stavbu rostlinného těla

Literatura

Pazourek, J. Atlas anatomické stavby rostlin. Karolinum, Praha, 1992. Slavíková, Z. Morfologie rostlin. Karolinum, Praha, 2002. Kousalová, I., Kummerová, M., Vicherková, M.. Praktikum z cytologie a anatomie rostlin. MU Brno, Brno, 1988. Černohorský, Z. Základ rostlinné morfologie. SPN Praha, 1967. Votrubová, O. Atlas of plant anatomy. Perez, Praha, 1997. Votrubová, O. Anatomie rostlin. UK, Praha. 1997. Dostál, J., Dykyjový,D. Zemědělská botanika. I. ČSAZV, Praha. 1962.

Požadavky

Odborná znalost obsahu předmětu dle uvedených dílčích témat v rozsahu přednášek a studijní literatury.

Garant

prof. RNDr. Jan Gáper, CSc.

Vyučující

prof. RNDr. Jan Gáper, CSc.