Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Obecná biologie (KBE / OBEBI)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBE / OBEBI - Obecná biologie, Přírodovědecká fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Segregace a kombinace vloh.2. Genové interakce.3. Vazba vloh.4. Dědičnost a pohlaví.5. Úvod do populační genetiky.6. Polygeny, genetika kvantitativních znaků.7. Biogenní prvky, typy buněk, rozdíly ve struktuře prokaryotických a eukaryotických buněk.8. Struktura proteinů, nukleových kyselin.9. Replikace DNA.10. Exprese genů (transkripce, translace).11. Regulace genové exprese.12. Buněčný cyklus, mitóza, meióza, apoptóza.

Získané způsobilosti

- studenti pochopí strukturu a význam základních organizačních jednotek živých systémů - budou znát základní principy a metody molekulární biologie - budou rozumět pojmům z oblasti genetiky a molekulární biologie - pochopí základní principy a zákonitosti obecné genetiky

Literatura

Nečásek a kol. Obecná genetika. SPN, Praha, 1979. Rosypal S., Doškař J., Petrzik K., Růžičková V. Úvod do molekulární biologie I.-II. díl. Rosypal, Brno, 2002. nullnullFerák, V.,Sršeň, Š. Genetika člověka. Bratislava : SPN, 1981. ISBN 80-08-00349-9.Nussbaum,R.L., McInnes,R.R., Willard,H.F. Klinická genetika.Triton, 6. vyd. Praha, 2001. Lodish, H., Berk, A., Zipursky, S. L., Matsudaira, P., Baltimore, D. & Darnell, J. Molecular Cell Biology. W. H. Freeman and Company, 4. vydání, 2001. Malachová, K. Mutagenita a karcinogenetika kontaminant životního prostředí. Spisy Přf.OU, sv.82, Ostrava, 1993. Cooper, G. M. & Hausman, R. E. The Cell: A molecular approach, Sinauer Associates, 4. vydání. 2006. Šmarda, J., Doškař, J., Pantůček, R., Růžičková, V. & Kostíková, J. Metody molekulární biologie. Masarykova univerzita v Brně, 2005. Alberts a kol. Základy buněčné biologie. Espero Publishing, Ústí n.Labem, 2001.

Požadavky

Hodnocení studenta proběhne v souladu s pravidly specifikovanými v článcích 31-33 Studijního a zkušebního řádu Ostravské univerzity v Ostravě.Předmět bude považován za úspěšně ukončený, budou-li splněny všechny následující podmínky:1. Splnění všech požadavků v průběhu obou částí cvičení minimálně na 60 %.2. Ústní zkouška bude tvořena dvěma dílčími částmi I a II . Student je povinen absolvovat každou část alespoň na 60 %. Pokud některou z částí nesplní, je nutné příslušnou část zopakovat. I. Písemná a ústní zkouška ze základů dědičnosti .a) Splnění zkouškového testu ze základů dědičnosti minimálně na 60 %. Test je nutno absolvovat před přistoupením k ústní části zkoušky I. b) Absolvování ústní části zkoušky I minimálně na 60 %.II. Písemná a ústní zkouška z molekulární biologie.a) Splnění zkouškového testu ze základů molekulární biologie minimálně na 60 %. Test je nutno absolvovat před přistoupením k ústní části zkoušky II. b) Absolvování ústní části zkoušky II minimálně na 60 %.

Garant

prof. RNDr. Kateřina Malachová, CSc.doc. RNDr. Petr Pečinka, Ph.D.

Vyučující

prof. RNDr. Kateřina Malachová, CSc.doc. RNDr. Petr Pečinka, Ph.D.prof. RNDr. Kateřina Malachová, CSc.doc. RNDr. Petr Pečinka, Ph.D.Mgr. Hana Sezimová, Ph.D.