Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Obecná zoologie (KBE / OBEZO)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBE / OBEZO - Obecná zoologie, Přírodovědecká fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení
Majkus Z. (2007) Obecná Zoologie Zápisky z hodin 10.05.2018 21:46 75

Další informace

Obsah

1. Zoologie jako věda - vymezení předmětu studia, dílčí zoologické disciplíny, studijní literatura.2. Metody zoologického výzkumu - Odchytové, preparační a konzervační metody. Zobrazovací metody a základy mikroskopie.3. Základy zoologické klasifikace a nomenklatury. Stručné dějiny zoologie - významní světoví a regionální zoologové a jejich dílo.4. Obecné vlastnosti živočichů. Živočišná buňka a vznik mnohobuněčnosti.5. Živočišné tkáně I. - epitely, pojiva.6. Živočišné tkáně II. - tkáň svalová a nervová.7. Rozmnožování živočichů I. - Základní pojmy. Pohlavní a nepohlavní rozmnožování. Gametogeneze. Partenogeneze. Hermafroditismus a gonochorismus. Určení pohlaví. Primární a sekundární pohlavní znaky, pohlavní dimorfismus.8. Rozmnožování živočichů II. - Vývin přímý a nepřímý. Primární a sekundární larvy. Vývin s proměnou. Kukla jako vývinové stádium.9. Ontogenetický vývoj živočichů - Základy blastogeneze a organogeneze. Typy vajíček, typy rýhování a typy blastul. Gastrulace a neurulace. Zárodečné obaly.10. Základy organologie a srovnávací morfologie - orgány homologické a analogické. Orgánové korelace. Vznik souměrnosti v průběhu fylogeneze. Segmentace těla.11. Fylogeneze orgánových soustav - trávicí, cévní, dýchací a nervová soustava.12. Základní pojmy ze zoogeografie a historického vývoje živočichů.

Získané způsobilosti

- pochopí základy histologie a ontogeneze živočichů- naučí se rozeznávat typy tkání- seznámí se s jednotlivými zárodečnými stádií embryogeneze živočichů

Literatura

Romanovský A. Obecná biologie. SPN Praha, 1985. MAJKUS, Z. Obecná zoologie. Studijní opora. OU, 2007. Hickman, C. P. et al. Integrated Principles of Zoology. McGraw-Hill, 15th ed., 2011. Knoz, J. Obecná zoologie I,II. Brno, 1979. Nedvídek, J. - Romanovský, A. Obecná zoologie I. Skriptum PřF UK. praha, 1982. Sládeček F. Rozmnožování a vývoj živočichů. Academia, Praha, 1986. Junqueira,C.L., Carneiro, J., Kelley, R.O. Základy histologie. H&H Praha, 1997. WOLPERT, L. Triumf embrya. Praha : Academia, 1995. Praha, 1995. Alberts B., Bray D., Johnson A., Lewis J., Raff M., Roberts K. & Walter P.:. Základy buněčné biologie. Ústí nad Labem: Espero Publishing, 2001.

Požadavky

Ústní zkoušení vědomostí.

Garant

RNDr. Zdeněk Majkus, CSc.doc. RNDr. Jan Ševčík, Ph.D.

Vyučující

RNDr. Zdeněk Majkus, CSc.doc. RNDr. Jan Ševčík, Ph.D.