Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ochrana biodiverzity (KBE / OCHBI)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBE / OCHBI - Ochrana biodiverzity, Přírodovědecká fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Kurz se zabývá biodiverzitou ve všech myslitelných úrovních, jejím měřením,teoretickými východisky ochrany diverzity (ostrovní biogeografie, metapopulace, teoriezdroje a propadu, "nové" nerovnovážné paradigma a "tok přírody) a praktickou aplikací (které druhy chránit a jak - druhová vers. ekosystémová ochrana, kdy má smysl která?), jejížmetodologii i legislativní stránku věci diskutuje v kontextu ČR, Evropy i v celosvětovémměřítku (Mezinárodní péče o přírodní a krajinné dědictví: mezinárodní vícestranné úmluvy,dohody, protokoly a programy, legislativa Evropských společenství na ochranu biodiverzity -zásady práva ES; směrnice o ptácích a o stanovištích, Natura 2000, Strategie a akční plánochrany biodiverzity ES, odborné instituce ES). Podrobně viz níže.

Získané způsobilosti

Po absolvování kurzu budou studenti schopni využít dříve získané a prohloubené znalosti východisek teoretické ekologie a aplikovat je v praktické ochraně biodiverzity. Studenti získají povědomí o možnostech a omezeních ochrany přírody v ČR a ve světě, to vše nejen z hlediska ochranářské biologie, ale v širším společensko-vědním, politickém a ekonomickém kontextu.

Literatura

McNeely J.A. Conservation and the future: trends and options towards the year 2025, IUCN. 1997. Farina, A. Principles and Methods in Landscape Ecology, Dordrecht: Kluwer Academic. 2000. Hawksworth D.L. Biodiversity. Measurement and estimation., Kluwer Academic Publ. 1995. Caughley G., Gunn A. Conservation biology in theory and practice. Blackwell Science. 1995. Jordan C.F. Conservation. Replacing quantity with quality as a goal for global management.. 1995. Plesník J. Legislativa ČR na ochranu přírody a krajiny ve světle zákonodárství ES.. 2000. Plesník J. Ochrana přírody na konci 20. století: integrovaný přístup nezbytný., Živa 46:. 1998. Hora J., Kučera T., Plesník J. Ochrana přírody v Evropské unii., Česká společnost. 1999. Gaston K.J., BlackburnT. Pattern and process in macroecology., Blackwell Science Oxford. 2000. Meffe G.K., Carroll C.R. et al. Principles of conservation biology, 2nd edition., Sinauer. 1997.

Garant

doc. PhDr. Aleš Dolný, Ph.D.RNDr. Petr Kočárek, Ph.D.RNDr. Jan Plesník, CSc.

Vyučující

RNDr. Jan Plesník, CSc.