Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ornitologie (KBE / ORNIT)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBE / ORNIT - Ornitologie, Přírodovědecká fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Ornitologie jako věda. Ornitologická literatura a další zdroje informací. Ornitologické časopisy a organizace. Metody a cíle ornitologického výzkumu (kvantitativní metody, odchyt a kroužkování ptáků, metody studia potravy a hnízdní bionomie).2. Charakteristika třídy ptáků. Systematické zařazení a evoluce ptáků. Základy morfologie, anatomie a fyziologie ptačího těla. Adaptace k letu.3. Rozšíření ptáků podle zoogeografických oblastí.4. Ptáci České republiky - charakteristika vybraných zástupců. Určování podle vzhledu a hlasových projevů, ekologie, bionomie a etologie.5. Ptačí společenstva a ochrana ptáků.6. Terénní exkurze.

Získané způsobilosti

- získají přehled o ornitofauně České republiky - získají praktické znalosti o metodách terénního ornitologického výzkumu - budou schopni determinace vybraných taxonů

Literatura

Dungel J., Hudec K. Atlas ptáků České republiky. Academia, Praha, 2001. Veselovský Z. Obecná ornitologie. Academia, Praha, 2001. Scott G. Essential ornithology. Oxford, 2010. Gill F.B. Ornithology. New York, 2007. Hudec et al. Fauna ČR. Ptáci 1, 2, 3/I.,II. Academia, Praha, 1994.

Požadavky

Praktické poznávání vybraných druhů ptáků.Písemný test.Účast na exkurzích.

Garant

doc. RNDr. Jan Ševčík, Ph.D.

Vyučující

doc. RNDr. Jan Ševčík, Ph.D.doc. RNDr. Jan Ševčík, Ph.D.