Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Biologie chráněných druhů rostlin a živ. (KBE / XBCHR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBE / XBCHR - Biologie chráněných druhů rostlin a živ., Přírodovědecká fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

ZOOLOGIE1. Úvod, druhová ochrana, legislativa ČR a EU, organizace ochrany přírody v ČR, výjimky, monitoring, záchranné programy2. Druhová ochrana v suchozemských biotopech - mokřadní louky, pastviny, stepi, váté písky3. Druhová ochrana v suchozemských biotopech: lesní ekosystémy, dutiny stromů4. Druhová ochrana ve vodním prostředí - toky5. Druhová ochrana ve vodním prostředí - vodní nádrže, mokřady6. Druhová ochrana ptáků v ČRBOTANIKA7. Zápočtový test č. 1; Červené seznamy rostlin8. Biologie a autekologie vybraných ohrožených druhů9. Příčiny vymírání druhů a společenstev, biologie a autekologie invazních druhů10. Studium populací, úvod do populační biologie11. Možnosti ochrany na úrovni druhů a společenstev12. Zápočtový test č. 2.

Získané způsobilosti

- znalost biologie druhů významných z hlediska druhové ochrany- orientace v legislativě druhové ochrany ČR a EU- znalost současných metod druhové ochrany a schopnost jejich aplikace

Literatura

PRIMACK B. R., KINDLMANN P. & JERSÁKOVÁ J. Biologické principy ochrany přírody. Praha: Portál, 2001. KOLEKTIV AUTORŮ. Červená kniha 1-5. 1988. Farkač J., Král D. & Škorpík M. Červený seznam ohrožených druhů České republiky, Bezobratlí. Praha, 2005. ISBN 80-86064-96-4.PLESNÍK J., HANZAL V., BREJŠKOVÁ L. Červený seznam ohrožených druhů České republiky. Obratlovci. Praha, 2004. PECINA P. & ČEPICKÁ A. Kapesní atlas chráněných a ohrožených druhů živočichů 1 a 2. SPN, Praha, 1979. BRIGGS D., WALTER S.M. Proměnlivost a evoluce rostlin. Univerzita Palackého v Olomouci, 2001. nullHORA J. Legislativa EU a ochrana přírody. ČSO, Praha, 1998.

Požadavky

Úspěšné absolvování dvou písemných testů (druhová ochrana živočichů, druhová ochrana rostlin) na min. 60 %

Garant

Mgr. Šárka Cimalová, Ph.D.RNDr. Petr Kočárek, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Šárka Cimalová, Ph.D.RNDr. Petr Kočárek, Ph.D.