Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy ekotoxikologie (KBE / XEXTO)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBE / XEXTO - Základy ekotoxikologie, Přírodovědecká fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. Obecná toxikologie - Základní definice jedu. Historický vývoj toxikologických poznatků.2. Toxikologie jako věda - Dělení toxikologie podle předmětu a metody zkoumání.3. Základní funkce toxikologie a využití toxikologických poznatků.4. Projev toxického účinku látek.5. Pojmy a značení v toxikologii.6. Ekotoxikologie - Základní trofické skupiny ve vodních ekosystémech.7. Metody hlavních zkoušek akutní a chronické toxicity. Normy platné v České republice.8. Plán zkoušek, postup provedení a vyhodnocení výsledků. Aplikace zkoušek.9.-10. Ekotoxikologie v legislativě - Informace o požadavcích na ekotoxikologická stanovení a hodnoty v hlavních legislativních dokumentech.

Získané způsobilosti

- studenti získají základní znalosti z ekotoxikologie a mechanismem toxického působení látek- seznámí se s metodami experimentálního výzkumu a s jejich aplikací jak pro obecné potřeby ochrany životního prostředí- seznámí se se současnými legislativními požadavky v České republice

Literatura

Fargašová, A. Ekotoxikologické biotesty. Bratislava, 2009. Kočí, V., Mocová, K. Ekotoxikologie pro chemiky. Praha, 2009. Fargašová, A. Environmentálna toxikológia a všeobecná ekotoxikológia. Bratislava, 2008. Matrka, M. Obecná toxikologie. VŠCHT, Pardubice, 1986. Prokeš, J. Základy toxikologie 1. UK, Praha, 1997. Gerhardt, A. Effects of Metals on Stream Invertebrates. Lund University, Lund, 1995. Tichý, M. Účinnost xenobiotik a chemická struktura. Avicenum, Praha, 1983. Bardoděj, Z., David, A., Šedivec, V., Škramovský, S., Teisinger, J. Exposiční testy v průmyslové toxikologii. Avicenum, Praha, 1980. Rand, G. M.; Petrocelli, S. R. Fundamentals of Aquatic Toxicology. Hemisphere Publishing Corporation, Washington, 1985. Svobodová, Z. Toxikologie vodních živočichů. SZN, Praha, 1987.

Požadavky

Vypracování seminární práce na dané téma.Ústní zkouška.

Garant

Mgr. Hana Sezimová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Hana Sezimová, Ph.D.Mgr. Hana Sezimová, Ph.D.