Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Antropologie (KBE / YANTS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBE / YANTS - Antropologie, Přírodovědecká fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Zařazení člověka do biologického (zoologického) systému. Biologická charakteristika řádu Primates a jeho postavení v rámci třídy Mammalia. Úvod do fylogeneze primátů.2. Srovnávací anatomie lidoopů a člověka: Rozdíly ve stavbě postkraniálního skeletu a jejich význam v adaptaci. Rozdíly ve stavbě lebky. Rozdíly ve stavbě kůže a v termoregulaci. Rozdíly ve stavbě a funkci nervové soustavy. Rozdíly v sexuální aktivitě a v ontogenezi.3. Fylogeneze hominidů: Základní evoluční trendy hominizace - vertikalizace, encefalizace, sapientace a jejich ekologická podmíněnost. Charakteristika a vývoj rodů Orrorin, Sahelanthropus, Ardipithecus a Australopithecus (přehled nalezišť jejich kosterních pozůstatků).4. Fylogeneze člověka: Vznik a vývoj nejstarších zástupců rodu Homo (Homo habilis, Homo rudolfensis, Homo ergaster, Homo erectus, Homo heidelbergensis, Homo neanderthalensis). Přehled nalezišť jejich kosterních pozůstatků a dokladů kultury.5. Fylogeneze člověka: Charakteristika a modely vývoje anatomicky moderního člověka (Homo sapiens sapiens) s přihlédnutím k molekulárně-biologickým metodám výzkumu. Přehled nalezišť jeho kosterních pozůstatků a dokladů kultury. Kolonizace světa.

Literatura

Beneš, J. Člověk. Praha, 1993. Vančata, V. Paleoantropologie - přehled fylogeneze člověka a jeho předků. In: Malina, J.: Panoráma biologické a sociokulturní antropologie. Brno, 2003. Stringer, C. Modern human origins: progress and prospects. Philosophical Transactions of the Royal Society od London B, 357, s. 563-579. London, 2002. Svoboda, J. Paleolit a mezolit: Lovecko sběračská společnost a její proměny. In: Malina, J.: Panoráma biologické a sociokulturní antropologie. Brno, 2000. Wood, B. - Collard, M. The changing face of genus Homo. Evolutionary Antropology, 8, s. 95-207. 1999. Thorne, A. G. - Wolpoff, M. H. The multiregional evolution of humans. Scientific American, 2003/1, s. 46-53. 2003. Wells, S. Adam a jeho rod. Genetická odysea člověka. Praha, 2005. Thurzo, M. Evolúcia človeka. Bratislava, 1998. Mazák, V. Jak vznikl člověka: Sága rodu Homo. Praha, 1986. Sykes, B. Sedm dcer Eviných. Praha, 2004.

Požadavky

Úspěšné složení ústní zkoušky.

Garant

RNDr. Michal Živný, Ph.D.

Vyučující

RNDr. Michal Živný, Ph.D.