Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Fylogeneze a systém sinic, řas a hub (KBE / YFYLH)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBE / YFYLH - Fylogeneze a systém sinic, řas a hub, Přírodovědecká fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Obecná charakteristika hub a houbových organismů. Přehled hlavních taxonů huba houbových organismů. Vývoj mykologie v ČR a ve světe.2. Složky a struktura stélky, rozmnožování, výskyt a ekologie, fylogenetický vývoj apříbuzenské vztahy akrasí (Acrasiomycota), diktyostelid (Dictyosteliomycota) avlastních hlenek (Myxomycota), systém a zástupci.3. Složky a struktura stélky, rozmnožování, výskyt a ekologie a fylogenezeplasmodiofor (Plasmodiophoromycota), kmene Labyrinthulomycota) a oomycet(Oomycota), systém a zástupci.4. Složky a struktura stélky, rozmnožování, výskyt a ekologie, fylogenetický vývoj apříbuzenské vztahy kmene Hyphochytriomycota), chytridiomycet (Chytridiomycota),zygomycet a trichomycet (Zygomycota), systém a zástupci.5. Typy spor a plodnic askomycet (vřeckovýtrusé houby Ascomycota) a basidiomycet(stopkovýtrusé houby Basidiomycota). Konidiální houby = deuteromycety = ?houbynedokonalé? (Deuteromycota).6. Složky a struktura stélky, rozmnožování, výskyt a ekologie, fylogenetický vývoj apříbuzenské vztahy nelichenizovaných askomycet (vřeckovýtrusé houbyAscomycota), systém a zástupci.7. Složky a struktura stélky, rozmnožování, výskyt a ekologie, fylogenetický vývoj apříbuzenské vztahy nelichenizovaných basidiomycet (stopkovýtrusé houbyBasidiomycota), systém a zástupci.8. Jedlé, nejedlé a jedovaté houby rostoucí v ČR. Významné mykorrhizní houbyhlavních lesotvorných dřevin ČR. Zvláště chráněné makromycety ČR.9. Obecná charakteristika, typy stélek, systém a ekologická charakteristikalichenizovaných hub = lišejníků. Ekologické a fyziologické vztahy fykobionta amykobionta v rámci lišejníku. Běžnější zástupci lišejníků. Význam lišejníkův ekosystémech a pro člověka, ochrana lišejníků.

Literatura

ŠPAČEK, J. Hlenky, houby, řasy. PřF MU Brno, 134 p., 1999. BRIGGS D., WALTER S.M. Proměnlivost a evoluce rostlin. Univerzita Palackého v Olomouci, 2001. Urban Z., Kalina T. Systém a evoluce nižších rostlin. SPN Praha, 1980. JANKOVSKÝ, L. Viry, prokaryota, řasy, houby a lišejníky. MU Brno, 1997. Gáper, J. et Pišút, I. Mykológia. Systém, vývoj a ekológia húb. Bánská Bystrica, 320p. UMB, 2003. Váňa J.:. Systém a vývoj hub a houbových organizmů. Karolinum Praha, 1996.

Garant

doc. RNDr. Vítězslav Plášek, Ph.D.