Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Zoogeografie (KBE / ZOOGE)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KBE / ZOOGE - Zoogeografie, Přírodovědecká fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Historie zoogeografie; základní pojmy, typy areálů, endemity, relikty, vikarizace, teorie kontinentálního driftu a další faktory ovlivnující výskyt a šíření živých organismů,včetně historie příčin masových migrací živočišných druhů, zoogeografické členění terestrické části biosféry, charakteristika geobiomů, současné dělení mořského biocyklu, aktuální poznatky o expanzi a ústup živočišných druhů, zoogeografická rajonizace České republiky; metody mapování výskytu živočichů,aktuální problémy šíření a ústupu organismů v biosféře.

Získané způsobilosti

- studenti získají přehled o šíření vymřelých a distrubuci recentních zástupců fauny- studenti si osvojí teorii kontinentálního driftu- studenti získají přehled o recentní fauně jednotlivých geobiómů a fauně mořského biocyklu

Literatura

Opatrný E. Zoogeografie. Olomouc, 1999. Buchar J. Zoogeografie. Praha, 1983. Cox C.B., Moore P.D. Biogeography. Boston, 1993. Prach K., Štech M., Říha P. Ekologie a rozšíření biomů na Zemi. Scientia,Praha, 2009. Hendrych R. Fytogeografie. 1984. Veselovský Z. Výlet do třetihor. Praha, 1983. Sedlag U. Zvířata na zeměkouli. 1986.

Požadavky

Hodnocení studenta proběhne v souladu s pravidly specifikovanými v článcích 31-33 Studijního a zkušebního řádu Ostravské univerzity v Ostravě.Podmínkou úspěšného absolvování předmětu je dosažení minimálně 70 % bodů za závěrečný test z odpřednášené problematiky.

Garant

doc. RNDr. Bohumír Lojkásek, CSc.

Vyučující

doc. RNDr. Bohumír Lojkásek, CSc.