Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Laboratorní cvičení z metod RTG difrakce (KCH / LCRTG)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCH / LCRTG - Laboratorní cvičení z metod RTG difrakce, Přírodovědecká fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsah a náplň cvičení vyplývá z následujících bodů:1. Krystalová mřížka (výběr základní buňky, indexy, výpočty související s mřížkovou geometrií a transformacemi).2. Atomární struktura krystalů (zobrazování krystalových struktur počítačem, výpočty meziatomárních vzdáleností)3. Zdroje a detekční systémy rtg. záření (praktická ukázka)4. Monokrystalové metody rtg. difrakce (pořízení snímku, základní vyhodnocení)5. Práškové metody rtg. difrakce (příprava preparátů)6. Práškové metody rtg. difrakce (pořízení snímků)7. Kvalitativní rtg. difrakční prášková analýza (identifikace fází)8. Kvantitativní rtg. difrakční prášková analýza (stanovení obsahu fází v modelových směsích)9. Mřížkové parametry a jejich stanovení (pořízení záznamů, vyhodnocení)10. Analýza a charakterizace difrakčních profilů (získání profilových křivek a jejich vyhodnocení pomocí počítačově orientovaných algoritmů)11. Využití Rietveldovy analýzy ke zpřesňování struktur (praktický příklad zpřesnění jednoduché krystalové struktury)12. Stanovení velikosti krystalitů a mikropnutí (pořízení záznamu a vyhodnocení u kubické látky)13. Modelování rtg. difrakčních záznamů (výpočty difrakčních záznamů, které odpovídají zadaným krystalovým strukturám a porovnání výsledků s experimentem)

Získané způsobilosti

Student dokáže připravit experimentální zázemí pro realizaci kvalitativních a kvantitativních RTG analýz vzorků minerálních směsí Student dokáže samostatně interpretovat RTG spektra s ohledem na kvalitativní a kvantitativní analýzu proměřeného vzorku

Literatura

I.Kraus. Úvod do strukturní rentgenografie, Academia, Praha, 1985. V.Valvoda, M.Polcarová, P.Lukáč. Základy strukturní analýzy, Karolinum, UK Praha, 1992.

Požadavky

Hodnocení předmětu včetně klasifikace v případě zkoušky probíhá v souladu s čl. 31 - 33 Studijního a zkušebního řádu OU.

Garant

Ing. Vlastimil Matějka, PhD.

Vyučující

Ing. Vlastimil Matějka, PhD.