Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Makromolekulární organické sloučeniny (KCH / MMOSL)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCH / MMOSL - Makromolekulární organické sloučeniny, Přírodovědecká fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod, homopolymery, kopolymery,využití polymerů praxi.2. Struktura, fázové stavy a základní fyzikální vlastnosti polymerů.3. Syntéza polymerů (polymerace, polyadíce, polykondenzace).4. Viskózní elastické vlastnosti polymerů.5. Vlyv plniv na užitkové vlastnosti polymerů, Paynův efekt.6. Přírodní polymery (zdroje, vlastnosti a použití).7. Termoplasty (výroba, vlastnosti a použití).8. Reaktoplasty (výroba, vlastnosti a použití).9. Elastoméry (výroba, vlastnosti a použití).10.Přísady do polymerů (klasifikace, základní typy, jejich funkce).11.Materiálové zkoušky polymerů.12.Elektrické vlastnosti polymerů.13.Odolnost, koroze a degradace polymerů.

Získané způsobilosti

zná základní pojmy z oblasti makromolekulární chemie a základní typy příprav makromolekulárních látekorientuje se v základních vlastnostech polymerů a v základních typech materiálových zkoušekdokáže vysvětlit vliv přísad na vlastnosti polymerůvysvětlí vznik a vlastnosti jednotlivých typů makromolekulárních látekuvědoměle využívá vztah mezi strukturou a vlastnostmi makromolekulárních látek pro vysvětlování a zdůvodňvání jejich chování

Literatura

Ducháček V. Polymery - výroba, vlastnosti, zpracování, použití, 2. vydání. VŠCHT, Praha, 2006. Lazár, M., Mikulášová, D. Syntéza a vlastnosti makromolekulových. Alfa VTEL Bratislava, 1976. STN EN ISO 1043-1. 2002 Plasty. Symboly a skratky. Časť 1: Základné polyméry a ich špeciálne vlastnosti. http://www.vssd.nl/hlDm008.htmHolzmuller, W., Altenburg, K. Fyzika polyméru. SN ľL Praha, 1966.

Požadavky

Hodnocení předmětu včetně klasifikace v případě zkoušky probíhá v souladu s čl. 31 - 33 Studijního a zkušebního řádu OU.

Garant

prof. RNDr. Pavol Koštial, Ph.D.

Vyučující

prof. RNDr. Pavol Koštial, Ph.D.