Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Obecná a anorganická chemie (KCH / OBEAN)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCH / OBEAN - Obecná a anorganická chemie, Přírodovědecká fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Plán přednášek:1. Chemie jako vědní obor - základní chemické pojmy a zákony2. Stavba atomu, atomové jádro - elementární částice, vazebná energie jádra, radioaktivita, jaderné reakce3. Elektronový obal atomu - modely atomu, vlnová funkce, atomové orbitaly, kvantová čísla, elektronová konfigurace, valenční elektron, základní a excitovaný stav4.Periodická soustava prvků - periodický zákon, struktura dlouhé PSP, periodicita fyzikálních a chemických vlastností prvků5. Chemiká vazba - teorie vzniku chemiké vazby, kovalentní vazba, iontová vazba, koordinačně-kovalentní vazba, kovová vazba, polarita vazby, délka vazby, řád vazby, slabé vazebné interakce6. Skupenské stavy látek, směsi - charakteristika skupenství, skupenské přeměny, dělení disperzních soustav, roztoky (vznik, základní vlastnosti), rozpustnost7. Chemické reakce - typy chemických reakcí, základy chemické kinetiky, základy chemické termodynamiky8. Chjemická rovnováha, kyseliny a zásady - rovnovážná konstanta, faktory ovlivňující chemickou rovnováhu, teorie kyselin a zásad, iontový součin vody, pH, neutralizace, hydrolýza, indikátory9. Základy elektrochemie - elektrolyty jejich vlastnosti, oxidace a reukce, elektrochemický potenciál, měření a využití elektrochemického poteniálu, řada napětí kovů, galvanické články, koroze10. Vodík, kyslík, voda, vzácné plyny - zařazení do systému PSP, výskyt, vlastnosti, příprava a výroba, biologický význam, tvrdost vody, úprava vody11. Prvky VII., VI.,a V. hlavní skupiny PSP - obecné vlastnosti skupiny, sloučeniny a použití nejvýznamnějších zástupců, biologický význam12. Prvky IV., III., II. a I. hlavní kupiny PSP - obecné vlastnosti skupiny, sloučeniny a použití nejvýznamnějších zástupců, biologický význam13. Chemie vybraných přechodných kovů - obecná charakteristika přechodných kovů, výskyt, vlastnosti a použití důležitých skupin, výroba kovůPlán cvičení:Seminář je zaměřen na výuku a procvičování základního anorganického názvosloví, výpočtů z chemických vzorců, vyjadřování složení roztoků a směsí, úpravu a vyčíslování chemických rovnic, výpočtů z chemických rovnic a pH.

Získané způsobilosti

Orientují se v zákl. pojmech, zákonitostech a teoriích obecné chemie. Mají přehled o vlastnostech vybraných prvků a jejich sloučenin s témat. orientací na jejich vztah k biologii a a živ. prostředí.Umí provádět zákl. typy výpočtů potřebných v labor. praxi.

Literatura

KORBAČKOVÁ, D., ZVOLSKÝ, J. Obecná a fyzikální chemie pro studující biologii a ekologii 1. vydání. Ostrava: Ostravská univerzita, 1992. ISBN 80-7042-698-5.Vacík, J. Obecná chemie. SPN, Praha, 1986. LEŠKO, J., TRŽIL, J., ULLRYCH, J. Obecná chemie 1. vydání. Ostrava: VŠB - Techniká univerzita, 1998. ISBN 80-7078-527-6.LEŠKO, J., TRŽIL, J., ŠTARHA, R. Anorganická chemie 1. vydání. Ostrava: VŠB - Technická univerzita, 1999. ISBN 80-7078-692-2.VACÍK, J., et al. Přehled středoškolské chemie. Praha: SPN, 1995. ISBN 80-85937-08-5.TRŽIL, J., ULLRYCH, J., SLOVÁK, V. Příklady z chemie. VŠB-TU Ostrava, 1999. ISBN 80-7078-252-8.NOVOTNÝ, V., JEŘÁBEK, B., HOZA, V. Sbírka příkladů a úloh z chemie 1 - Doplňková učebnice pro SPŠ chemické a s chemickým zaměřením, 2. upravené vydání. Praha: SNTL, 1988. KORBAČKOVÁ, D. Vybrané příklady z obecné a anorganické chemie. PdF Ostrava, 1987. KOZUBEK, E., ULLRYCH, J., TRŽIL, J., KULVEITOVÁ, H., OTOUPALÍKOVÁ, H. Základy chemie 1. vydání. Ostrava: VŠB - Technická univerzita, 1999. ISBN 80- 7078-553-5.

Požadavky

Hodnocení předmětu včetně klasifikace v případě zkoušky probíhá v souladu s čl. 31 až čl. 33 Studijního a zkušebního řádu OU.

Garant

doc. RNDr. Václav Slovák, Ph.D.

Vyučující

doc. RNDr. Václav Slovák, Ph.D.doc. RNDr. Václav Slovák, Ph.D.Mgr. Petra Veselá