Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Preparativní organická chemie (KCH / POCH6)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCH / POCH6 - Preparativní organická chemie, Přírodovědecká fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Zjištění podrobného reakčního mechanismu jednotlivých syntéz. Vypracování časového plánu postupu prací (naplánovat možnosti přerušení časově náročných syntéz, v průběhu časově náročného kroku reakce je možno vykonávat jinou práci - příprava další syntézy, časově nenáročná syntéza, dokončovací práce apod.). Nácvik základních postupů organické syntézy - zahřívání pod zpětným chladičem, chlazení, míchání, separační a čisticí metody (sušení pevných látek a kapalin, destilace, rektifikace, destilace s vodní parou, sublimace, extrakce, krystalizace z čistého rozpouštědla a ze směsi rozpouštědel, filtrace, čištění látek pomocí aktivního uhlí apod.). Vypracování protokolu.1. týden: školení bezpečnosti práce, seznámení s laboratoří, rozdělení prací2. - 12. týden: praktické provádění zadaných syntéz:Možná kombinace syntéz v daných týdnech:2. bromethan,3. dibutylether,4. cyklohexen,5. methylčerveň,6. propanal,od cca 6. týdne (dle šikovnosti studentů) se přidává navíc další práce (například syntéza cyklohexanonu), aby se studenti naučili provádět souběžně dvě syntézy7. o-nitrofenol a p-nitrofenol,8. ethylformiat,9. 1-nitronaftalen,10. anilin,11. p-nitranilin,12. 1,4-benzochinon13. týden: dokončovací práce, vyhodnocení prací za celý semestr, udělování zápočtů.

Získané způsobilosti

získává praktické zkušenosti s klasickými metodami organické syntézydokáže samostaně zpracovat podklady pro syntézu i závěrečný protokolorientuje se v problematice organické syntézyje způsobilý pro samostatnou práci v organické laboratoři

Literatura

P.Pánek, R. Peter. Laboratorní cvičení z organické chemie, PF Ostrava, 1990.

Požadavky

Hodnocení předmětu včetně klasifikace v případě zkoušky probíhá v souladu s čl. 31 až čl. 33 Studijního a zkušebního řádu OU.

Garant

Ing. Rudolf Peter, CSc.