Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Reakční kinetika (KCH / REKIN)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCH / REKIN - Reakční kinetika, Přírodovědecká fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Nastínění problematiky rychlosti chemických reakcí, reakční rychlost a rovnováha, problémy spojené s reakční kinetikou.2. Rychlostní rovnice pro jednotlivé reakce- empirické rychlostní rovnice- modelové rychlostní rovnice (návrh reakčního schématu, zjednodušující předpoklady)3. Problematika rychlostních rovnic v případě homogenní katalýzy, heterogenní katalýzy, enzymatických reakcí, řetězových reakcí, reakcí na fázovém rozhraní tuhých látek atd.4. Konstanty kinetických rovnic a jejich závislost na teplotě, složení, povaze katalyzátoru atd.5. Soustavy reakcí - odvozování rychlostních rovnic pro jednotlivé typy soustav reakcí (reakce rozvětvené, konkurenční, následné a jejich kombinace).6. Transportní jevy v kinetice (transport hmoty, transport tepla, neideální tok) a ovlivnění reakční kinetiky těmito jevy.7. Problematika transportních jevů u tuhých látek (vnější a vnitřní difuxe, vliv textury, tepelná vodivost tuhé fáze atd.) a jejich vliv na reakční kinetiku.8. Problematika experimentálního měření kinetických dat. Nutnost používání "idealizovaných" laboratorních reaktorů pro minimalizaci počtu proměnných (problémy s následným vyhodnocováním dat).9. Dokonale promíchávaný reaktor s pístovým tokem - konstrukční uspořádání, matematický popis pro jednotlivé reakce i pro soustavy reakcí a způsoby vyhodnocování získaných experimentálních dat.10. Trubkový reaktor s pístovým tokem - konstrukční uspořádání, matematický popis pro jednotlivé reakce i pro soustavy reakcí a způsoby vyhodnocování získaných experimentálních dat.11. Dokonale promíchavaný průtokový reaktor - konstrukční uspořádání, matematický popis pro jednotlivé reakce i pro soustavy reakcí a způsoby vyhodnocování získaných experimentálních dat.12. Kaskáda dokonale promíchavaných průtokových reaktorů - konstrukční uspořádání, matematický popis pro jednotlivé reakce i pro soustavy reakcí a způsoby vyhodnocování získaných experimentálních dat. Porovnání vlastností s trubkovým reaktorem s pístovým tokem a s jediným dokonale promíchávaným průtokovým reaktorem.13. Možné způsoby popisu chování reálných chemických reaktorů (kombinace různých typů ideálních reaktorů, mrtvé prostory, "zkrat" atd.V seminářích se prakticky procvičuje odpřednášená látka (odvozování kinetických rovnic, praktické vyhodnocování dat modelových reaktorů apod.).

Získané způsobilosti

umí odvodit základní kinetické rovniceovládá použití zjednodušujících vztahů při popisu reálných systémůosvojuje si způsoby vyhodnocování základních kinetických rovnicje způsobilý k teoretickému řešení kinetických problémů

Literatura

Kraus,M., Schneider,P., Beránek,L. Chemická kinetika pro inženýry, SNTL, Praha 1978. &, &.

Požadavky

Hodnocení ústní zkoušky minimálně dobře.Integrální a diferenciální počet.Hodnocení předmětu včetně klasifikace v případě zkoušky probíhá v souladu s čl. 31 - 33 Studijního a zkušebního řádu OU.

Garant

Ing. Rudolf Peter, CSc.

Vyučující

Ing. Rudolf Peter, CSc.Ing. Rudolf Peter, CSc.