Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět RTG strukturní analýza pevných látek (KCH / RTGDS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCH / RTGDS - RTG strukturní analýza pevných látek, Přírodovědecká fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod, historie a základní pojmy (krystal a krystalová struktura, krystalová mřížka, mřížkové parametry, Millerovy indexy, výběr a charakterizace základní buňky, krystalografické soustavy).2. Symetrie uspořádaných struktur (operace, prvky, grupy), maticové reprezentace.3. Bodová a prostorová symetrie, stereografická projekce, symbolika.4. Základy krystalochemie, krystalizační procesy, poruchy v krystalech.5. Rentgenové záření (vlastnosti, zdroje, druhy, interakce záření s látkou).6. Teorie difrakce (Braggova rovnice, Laueho rovnice, Ewaldova konstrukce), strukturní faktory.7. Monokrystalové difrakční metody.8. Práškové difrakční metody.9. Kvalitativní a kvantitativní fázová analýza.10. Indexace a určování mřížkových parametrů.11. Aplikace rentgenostrukturní analýzy (charakterizace připravených vzorků).12. Modelování rtg. difrakčních záznamů počítačem.Seminář - Ing. J. Tokarský, PhD.Bude procvičována problematika z přednášek předmětu "RTG strukturní analýza pevných látek" s důrazem na využití metody RTG pro kvalitativní i kvantitativní fázovou analýzu a určení mřížkových parametrů; budou procvičeny vybrané postupy RTG difrakční analýzy pro charakterizaci materiálů.1. Operace symetrie, maticová reprezentace.2. Reciproký prostor a jeho význam pro interpretaci difrakčních experimentů.3. Fourierova transformace a její vztah k difrakčním experimentům.4. Využití rtg difrakce v materiálovém výzkumu- určení strukturních parametrů.5. Využití rtg difrakce v materiálovém výzkumu- fázová analýza.6. Využití rtg difrakce v materiálovém výzkumu- studium fázových přechodů.7. Využití rtg difrakce v materiálovém výzkumu- identifikace neznámé krystalické látky.8. Využití rtg difrakce v materiálovém výzkumu- studium textury.9. Využití rtg difrakce v materiálovém výzkumu- studium pnutí a velikosti částic.10. Krystalografické výpočty - strukturní faktor.11. Krystalografické výpočty - Rietveldův program pro vypřesnění strukturních dat.12. Krystalografické výpočty- indexace práškových difrakčních záznamů.

Literatura

F., Březina a kol. Stereochemie a některé fyzikálně chemické metody studia anorganických látek. UPOL. Olomouc, 1994. B., Kratochvíl, L., Jenšovský. Úvod do krystalochemie. SNTL. Praha, 1987. I., Kraus. Úvod do strukturní rentgenografie. Academia. Praha, 1985. K., Čech Barabaszová, K., Mamulová Kutláková, S., Holešová, M., Ritz, G., Simha Martynková. Vybrané instrumentální metody analýzy materiálů a nanomateriálů. Akademické nakladatelství CERM, s.r.o. Brno, 2012. R., JENKINS, R., SNYDER. X-ray powder diffractometry. John Wiley & Sons, N.York, 1996. V., Valvoda, M., Polcarová, P., Lukáč. Základy strukturní analýzy. Karolinum. UK Praha, 1992.

Požadavky

Hodnocení předmětu včetně klasifikace v případě zkoušky probíhá v souladu s čl. 31 - 33 Studijního a zkušebního řádu OU.

Garant

Mgr. Kateřina Mamulová Kutláková, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Kateřina Mamulová Kutláková, Ph.D.