Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Toxikologie (KCH / TOXCH)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCH / TOXCH - Toxikologie, Přírodovědecká fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.týden: Toxikologie jako vědní obor.(Definice a klasifikace toxikologie a jedů. Historie toxikologie. Specializované oblastitoxikologie.)2. týden: Obecná toxikologie.(Faktory ovlivňující toxický účinek. projevy a mechanismy toxického účinku.Toxikokinetika-absorpce, distribuce, biotransformace a exkrece toxických látek. Klasifikaceotrav.)3.týden: Speciální toxikologie vybraných xenobiotik-anorganické látky I.(Oxid uhelnatý a uhličitý, oxidy síry, oxidy dusíku, ozón, sulfan, chlór, fluor, fluoridy.)4.týden: Speciální toxikologie vybraných xenobiotik-anorganické látky II.(Arsen, kadmium, rtuť, olovo, chrom, nikl, baryum, selen, zinek, železo, měď,hliník,lithium, zlato, dusičnany a dusitany, kyanovodík a kyanidy.)5.týden: Speciální toxikologie vybraných xenobiotik-organické látky I.(Methan a ethan, hexan, benzin, methanol, propanol, formaldehyd, akrolein, ethylenglykol.)6.týden: Speciální toxikologie vybraných xenobiotik-organické látky II.Benzen, fenol, toluen, anilin, chloroform, tetrachlormethan, vinylchlorid, trichlorethylen.)7.týden: Pesticidy.(Insekticidy, rodenticidy, fungicidy, herbicidy.)8.týden: Toxiny živočišného původu9.týden: Otravy rostlinami,potravinami a houbami.10.týden: Otravy léky a návykovými látkami.11.týden: Zákon č. 356/2003 Sb. (novelizace 440/2008) , o chemických látkách a chemických přípravcích. Globálně harmonizovaný systém klasifikace a označování chemikálií (GHS)12.týden: Eliminace a detoxikace xenobiotik.(Zásady předlékařské první pomoci při otravách)13.týden: Biologický a chemický terorismus.

Získané způsobilosti

Zná základní informace o fyzikálních a chemických vlastnostech toxických látek, včetně jejich akutního a chronického působení na lidský organizmus. Orientuje se v příslušné legislativě a ovládá zásady předlékařské pomoci, dojde-li k ohrožení zdraví nebo života při neopatrné manipulaci s toxickými látkami.

Literatura

Acta hygienica, epidemiologica et mikrobiologica (AHEM)1/2001. Pelclová, D. Nejčastější otravy a jejich terapie. Galén Praha 2000. Tichý, M. Toxikologie pro chemiky. PřF UK , Karolinum Praha 2002. Bardoděj,Z. Úvod do chemické toxikologie. 3.LF UK,Karolinum Praha 1999. Prokeš, J. a kol. Základy toxikologie. Karolinum UK Praha, 1997. Vopršalová,M.,Žáčková,P. Základy toxikologie pro farmaceuty. Farmaceutická fakulta UK , Karolinum Praha 2000. &, &. Marková, H. Základy toxikologie. PřF OU,Ostrava 1998.

Požadavky

Hodnocení předmětu včetně klasifikace v případě zkoušky probíhá v souladu s čl. 31 až čl. 33 Studijního a zkušebního řádu OU.

Garant

Mgr. Michal Haluzík, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Michal Haluzík, Ph.D.