Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vibrační spektroskopie (KCH / VIBSP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCH / VIBSP - Vibrační spektroskopie, Přírodovědecká fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Teoretické základy infračervené spektroskopie (vznik vibračně-rotačních spekter, klasická a kvantová teorie molekulových vibrací, výběrová pravidla a intenzita absorpčních pásů v infračervených spektrech, symetrie molekul).2. Vibrace víceatomových molekul a skupin atomů (základní typy vibrací, oblast charakteristických frekvencí a otisku palce ve spektru).3. Faktory ovlivňující charakteristické vibrace a absorpční maxima v infračervených spektrech.4. Analytická instrumentace v oblasti měření infračervených spekter. Disperzní spektrometry. Fourierovské interferenční spektrometry (FTIR spektrometry) - princip Michelsonova interferometru.5. Techniky snímání infračervených spekter a příprava vzorku. Transmisní měření - KBr tableta, nujová suspenze. Reflexní měření - technika vícenásobného vnitřního zeslabeného odrazu (ATR - Attenuated Total Reflectance), technika difúzního odrazu DRIFT- Diffuse Reflectance Infrared Fourier Transform Spectroscopy). FTIR mikroskopie.6. Interpretace infračervených spekter (přiřazení absorpčních pásů charakteristickým vibracím, porovnání spektra neznámé látky se spektry standardů, využití knihoven infračervených spekter, identifikace látek ve směsích, určování struktury)7. Infračervená spektra organických sloučenin (charakteristické vibrace základních funkčních skupin).8. Infračervená spektra anorganických sloučenin (charakteristické vibrace základních funkčních skupin, vliv strukturního uspořádaní). Významné rozdíly mezi spektry anorganických a organických látek.9.Využití infračervených spekter v kvantitativní analýze. Lambert-Beerův zákon (metoda základní linie, diferenční metoda).10. Aplikace a využití spektroskopie ve střední oblasti infračerveného záření.11. Aplikace a využití spektroskopie v blízké a vzdálené oblasti infračerveného záření.12. Ramanova spektroskopie. Podstata a charakter Ramanových spekter. Instrumentace, pracovní techniky a využití Ramanových spekter.

Získané způsobilosti

získává znalost principů vibrační spektroskopieorientuje se v praktickém využití vibrační spektroskopieosvojuje si schopnost analýzy vibračních spekter

Literatura

KSANDR Z., ADÁMEK P., JANEČKOVÁ E. Infračervená spektroskopie. Skripta pro posluchače VŠCHT v Praze. SNTL Praha, 1970.

Požadavky

Hodnocení předmětu včetně klasifikace v případě zkoušky probíhá v souladu s čl. 31 - 33 Studijního a zkušebního řádu OU.

Garant

Ing. Lenka Vaculíková, Ph.D.

Vyučující

Ing. Lenka Vaculíková, Ph.D.