Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Anorganická chemie 2 (KCH / XANC2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCH / XANC2 - Anorganická chemie 2, Přírodovědecká fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Základní pojmy z chemie koordinačních sloučenin, koordinační číslo, stereochemie komplexů.2. Izomerie u komplexů.3. Vazba v komplexech, CFT, LFT, VV, štěpení d-orbitalů v ligandovém poli, důsledky štěpení d-orbitalů (stabilizační energie, magnetické vlastnosti, barevnost).4. Stabilita komplexů a faktory, které ji ovlivňují.5. Komplexy s -akceptorovými ligandy, -komplexy6. Kinetika a mechanismus reakcí komplexů.7. Prvky 3. skupiny, lanthanoidy a aktinoidy, jejich sloučeniny (vlastnosti, výroba, příprava, reaktivita).8. Prvky 4. a 5. skupiny a jejich sloučeniny (vlastnosti, výroba, příprava, reaktivita).9. Prvky 6. a 7. skupiny a jejich sloučeniny (vlastnosti, výroba, příprava, reaktivita).10. Prvky 8. - 10. skupiny a jejich sloučeniny (vlastnosti, výroba, příprava, reaktivita).11. Prvky 8. - 10. skupiny a jejich sloučeniny (vlastnosti, výroba, příprava, reaktivita) - pokračování.12. Prvky 11. skupiny a jejich sloučeniny (vlastnosti, výroba, příprava, reaktivita).13. Prvky 12. skupiny a jejich sloučeniny (vlastnosti, výroba, příprava, reaktivita).

Získané způsobilosti

orientuje se v problematice koordinačních sloučeninzná vlastnosti d-prvků a jejich základních sloučeninumí popsat výrobu a přípravu významných d-prvků a jejich sloučenin

Literatura

Slovák V. Anorganická chemie 6 - Přechodné prvky. Slovák V. Anorganická chemie 7 - Koordinační sloučeniny. GREENWOOD N. N., EARNSHAW A. Chemie prvků. Informatorium Praha, 1993. BŘEZINA F., PASTOREK R. Koordinační chemie.Skripta UP Olomouc. 1991.

Požadavky

Hodnocení předmětu včetně klasifikace v případě zkoušky probíhá v souladu s čl. 31 až čl. 33 Studijního a zkušebního řádu OU.

Garant

doc. RNDr. Václav Slovák, Ph.D.

Vyučující

doc. RNDr. Václav Slovák, Ph.D.doc. RNDr. Václav Slovák, Ph.D.