Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Chemické výpočty (KCH / XCHVY)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCH / XCHVY - Chemické výpočty, Přírodovědecká fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvodní tutoriál - informace o studiu2. Výpočty molárních hmotností, látkového množství, Avogadrova konstanta, atomová hmotnostní konstanta3. Výpočty z chemických vzorcu, určení empirického a molekulového vzorce4. Vyjadřování složení roztoku - hmotnostní a objemový zlomek5. Vyjadřování složení roztoku - látková koncentrace, molový zlomek, molalita, hmotnostní koncentrace6. 1. test - 2 tutoriál7. Vzájemné přepocty koncentrací, rozpustnost a krystalizace8. Úprava a vyčíslování chemických rovnic9. Výpočty z chemických rovnic10. Výpočty s použitím zákonu pro ideální plyn, stavová rovnice ideálního plynu11. Disociace elektrolytu, disociace vody, výpočty pH a pOH, disociace vodných roztoku kyselin a zásad, tlumivé roztoky12. Procvičování příkladu s využitím kombinací různých typu výpočtu13. 2. test - 3 tutoriál

Získané způsobilosti

Učící se zná základní vztahy, vzorce a výpočtové postupy používané v chemii.Ovládá výpočty z chemických vzorců. Umí vypočíst empirický a molekulový vzorec.Je schopen vyjádřit různým způsobem složení roztoků a provést výpočty s roztoky související.Chápe výpočty vztahující se k ideálnímu plynu a stavové rovnici.Osvojuje si výpočty související s acidobazickými rovnováhami.Umí se orientovat v odpovídající odborné literatuře.

Literatura

MARŠÁLEK, R. Chemické výpočty.Studijní opora. Ostrava, 2007. GAŽO, J., et al. Anorganická chémia - Laboratórne cvičenia a výpočty 3.nezmenené vydanie. Alfa Bratislava, 1980. MARKO, M., HORVÁTH, S., KANDRÁČ, J. Příklady a úlohy z chemie. SPN Praha, 1978. TRŽIL, J., ULLRYCH, J., SLOVÁK, V. Příklady z chemie. VŠB-TU Ostrava, 1999. ISBN 80-7078-252-8.NOVOTNÝ, V., JEŘÁBEK, B., HOZA, V. Sbírka příkladů a úloh z chemie. SNTL Praha, 1988. ISBN 04-415-88.KORBAČKOVÁ, D. Vybrané příklady z obecné a anorganické chemie. PdF Ostrava, 1987.

Požadavky

Hodnocení předmětu včetně klasifikace v případě zkoušky probíhá v souladu s čl. 31 - 33 Studijního a zkušebního řádu OU.

Garant

doc. Mgr. Roman Maršálek, Ph.D.

Vyučující

doc. Mgr. Roman Maršálek, Ph.D.doc. Mgr. Roman Maršálek, Ph.D.