Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Seminář z obecné chemie 1 (KCH / XSOB1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KCH / XSOB1 - Seminář z obecné chemie 1, Přírodovědecká fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsah předmětu koresponduje s obsahem Obecné chemie 1. Prostřednictvím testů budou ověřovány vědomosti a dovednosti z následujících tematických celků:Test č. 1: Základy anorganizkého názvoslovíTest č. 2: Základní pojmy a zákony. Atomové jádro, radioaktivta. Elektornový obal atomu. Atomové orbitaly. Elektronové konfigurace.Test č. 3: Periodický zákon a periodická soustava prvků. Periodicita fyzikálních a chemických vlastností.Test č. 4: Chemická vazba - obecné zákonitosti, elektronové strukturní vzorce, typy vazeb, hybridizace, prostorové tvary částic, teorie molekulových orbitalů.Zápočtová práce: viz obsah testů 1-4 a dále chemické reakce, základy chemické termodynamiky a chemické kinetiky.

Získané způsobilosti

dokaže využít základních pojmů a zákonitostí obecné chemie k řešení problémůpředvídá na základě znalostí obecných zákonitostí obecné chemie průběh dějůzná názvy a značky vybraných chemických prvkůzná pravidla chemického názvosloslí anorganických sloučenin, dokáže je aplikovat při tvorbě chemických vzorců a názvůpředvídá na základě znalostí obecných zákonitostí (především struktury) vl\astnosti látek

Literatura

Hříchová, Vulterin. Názvosloví a příklady z obecné a anorganické chemie. UK Praha, 1981. Štablová, Vulterin. Názvosloví a příklady z obecné a anorganické chemie. PeF UK, Praha, 1988. Jursík a kol. Metodické pokyny a problémové úlohy z obecné a anorganické chemie. SNTL, Praha, 1985. Růžička, Mezník. Příklady a problémy z obecné chemie. PřF MU, Brno, 1994. Kameníček, Šindelář. Příklady a úlohy z obecné a anorganické chemie. PřF UP, Olomouc, 1982. Tržil J., Ullrych J., Slovák V. Příklady z chemie. VŠB-TU Ostrava, 1999. Tržil, Rosenfeld, Ullrych. Sbírka příkladů z chemie. VŠB Ostrava, 1994. Sýkora a kol. Všeobecná chémia (pracovný zošit). STU Bratislava, 1992. Kalousová a kol. Výpočty a cvičení z obecné a anorganické chemie. VŠCHT, Pardubice, 1988.

Požadavky

V průběhu 5 tutoriálů budou psány 4 testy a zápočtová práce:T1 - Základy anorganického názvosloví T2 - Stavba atomu T3 - Periodický zákon a periodická soustava prvků T4 - Chemická vazba Zápočtová práce -Hodnocení předmětu včetně klasifikace v případě zkoušky probíhá v souladu s čl. 31 - 33 Studijního a zkušebního řádu OU.

Garant

doc. PaedDr. Dana Kričfaluši, CSc.

Vyučující

doc. PaedDr. Dana Kričfaluši, CSc.doc. PaedDr. Dana Kričfaluši, CSc.