Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Aplikovaná geofyzika (KFG / APGEF)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFG / APGEF - Aplikovaná geofyzika, Přírodovědecká fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod do aplikované geofyziky2. Geoelektrické metody I. - stejnosměrné metody3. Geoelektrické metody II. - elektromagnetické metody4. Seismický průzkum - refrakční seismika, reflexní seismika5. Gravimetrický průzkum - mikrogravimetrie6. Magnetometrie a paleomagnetismus (datování)7. Radiometrie a radioizotopové datování8. Geotermické metody + Karotáž a vrtný průzkum9. Geodynamika, seismologie a fluidní dynamika10. Exkurze - seismologická stanice Krásné Pole (HGF, Ostrava-Poruba)11. Exkurze - praktická ukázka měření - magnetometrie, seismika (Geotest)12. Terénní cvičení - praktické měření - ERT (odporová tomografie), GPR (georadar)13. Zpracování a interpretace dat z terénního cvičení

Získané způsobilosti

- student získá základní přehled o metodách geofyzikálního průzkumu- získá přehled o vhodnosti využití jednotlivých GF metod v interdisciplinárních studiích (FG výzkum, ochrana a tvorba krajiny, management životního prostředí, hodnocení přírodních rizik apod.)- s vybranou problematikou se setká přímo v rámci terénní exkurze, student získá základní dovednosti s měřením, zpracováním dat a intepretací (u vybrané geofyzikální metody)

Literatura

Gruntorád, J., Karous, M. (1972). Geoelektrické metody průzkumu, I. Stejnosměrné metody. Praha, SNP. Pospíšil, L. (2007). Geofyzika a geodynamika - skripta FAST VUT. Brno, 218 s. Mareš, S. a kol. (1983). Geofyzikální metody v hydrogeologii a inženýrské geologii. SNTL/Alpha, Praha. Gruntorád, J. a kol. (1985). Principy metod užité geofyziky. SNTL/Alfa, Praha. Mareš, S. a kol. (1979). Úvod do užité geofyziky. SNTL/Alpha, Praha. Loke, M. H. (2002). ): RES2DMOD ver. 3.01: Rapid 2D resistivity forward modelling using the finite difference and finite-element methods, Software manual, (C)2002. Bláha, P., Müller, K. (2003). Application of Geophysical Methods in Geotechnic and Construction, Praha: EGRSE, 1 - 2. Telford, W.M., Geldart, L.P. and Sheriff R.E. Applied geophysics, 2nd ed., Cambridge University Press. Lovrie, W. (2007). Fundamentals of Geophysics, Second edition, Cambridge: University Press. Horský, O., Bláha, P. (2009). Inženýrskogeologický průzkum pro přehrady. Repronis, Ostrava. ISBN 978-80-7329-207-2.

Požadavky

Ukončení předmětu: krátký písemný test ze základních principů a metod aplikované geofyziky (10 otázek) + odevzdání "Závěrečné zprávy o geofyzikálním průzkumu" (na základě naměřených dat a jejich následného zpracování a interpretace)Hodnocení předmětu včetně klasifikace v případě zkoušky probíhá v souladu s čl. 10 a čl. 11 Studijního a zkušebního řádu OU.

Garant

RNDr. Petr Tábořík, Ph.D.

Vyučující

RNDr. Petr Tábořík, Ph.D.