Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Environmentální modelování 1 (KFG / ENMO1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFG / ENMO1 - Environmentální modelování 1, Přírodovědecká fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. Problematika hydrologického a environmentálního modelování2. Dostupný software, popis hlavních principů a metodik.3. Vstupní data pro vybrané oblasti environmentálního modelování. Preprocesing dat v GIS.4. Operativní měření a monitoring dat v ČR.5. NWFS a GCM modely, základní charakteristiky, vstupy pro srážkoodtokové modely.6. Metody stanovení odtokové ztráty, infiltrace a hydrologické transformace ovzdušné srážky, metody hydraulické transformace.7. Srážkoodtokový model HEC-HMS. Základní orientace v programovém prostředku.8. Srážkoodtokový model HEC-HMS. Pokročilejší práce s programem.9. Srážkoodtokový model MIKE SHE. Základní orientace v programovém prostředku.10. Srážkodtokový model MIKE SHE. Pokročilejší práce s programem.11. Srážkoodtokový model HYDROG. Základní orientace v programovém prostředku.12. Srážkodtokový a dynamický erozní model SWAT. Základní orientace v programovém prostředku.13. Další environmentální modely - SIMWE, TOPMODEL, EPA SWMM, DHI ECO Lab, HEC-EFM.Cvičení:1. Tvorba hydrologicky korektního DMT, základní analýzy DMT.2. Preprocesing dat v GIS, aplikace HEC-GeoHMS.3. Preprocesing dat v GIS, aplikace HEC-GeoHMS.4. Prvotní seznámení s programovým prostředkem HEC-HMS.5. HEC-HMS, dostavba srážkoodtokového modelu, import hydrometeorologických dat.6. HEC-HMS, simulace, prezentace výsledků.7. HEC-HMS, pokročilé techniky a kalibrace modelu.8. MIKE SHE, představení programu a základní orientace v GUI.9. MIKE SHE, výstavba distribuovaného modelu.10. MIKE SHE, pokročilé techniky, napojení na hydraulický model MIKE 11 a model proudění podzemních vod MODFLOW.11. Srovnání událostních metod v HEC-HMS s kontinuálními metodami v HEC-HMS a MIKE SHE.12. HYDROG, základní práce s GUI programového prostředku, spuštění simulace a prezentace výsledků.13. Tvorba samostatného projektu.

Získané způsobilosti

zná srážkoodtokové modelyumí interpolovat DMT z vrstevniczná zdroje hydrometeorologických dat potřebné pro srážkoodtokové modelování

Literatura

BEDIENT, P.B., HUBER W. C., VIEUX, B.E. Hydrology and Floodplain Analysis. 4th edition. London, Prentice Hall, 2007. HRÁDEK, F., KUŘÍK, F. (2002):. Hydrologie. Skriptum ČZU, Praha, 280 s. JANEČEK, M. et al. (2002):. Ochrana zemědělské půdy pře erozí. ISV, Praha. 201 s. BEVEN, K.j. (2002):. Rainfall-runoff modelling. The Primer. London, John Wiley & Sons. 372 s.

Požadavky

Kombinovaná zkouška písemná/ústní/praktická z okruhů přednášek a doporučené literatury.Klasifikace vyplývá ze SZŘ OU, čl. 33.

Garant

RNDr. Martin Adamec, Ph.D.

Vyučující

RNDr. Martin Adamec, Ph.D.RNDr. Martin Adamec, Ph.D.