Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Geologie A (KFG / GEOLX)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFG / GEOLX - Geologie A, Přírodovědecká fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsah přednášek1. Stavba a vlastnosti Země2. Úvod do strukturní geologie3. Globální desková tektonika4. Diastrofismus, tektogeneze, endogenní geotektonické cykly5. Magmatismus, vulkanismus6. Exogenní procesy7. Metody historické geologie8. Regionální geologie, postavení ČR v Evropě, regionální jednotky ČR; Prekambrium - vývoj ve světě, krystalinikum Českého masívu (kadomský cyklus)9. Prvohory - vývoj života, vývoj ve světě a v Českém masívu (variský cyklus)10. Druhohory - vývoj života, vývoj ve světě, v Českém masívu a Západních Karpatech (alpinský cyklus)11. Třetihory - vývoj života, vývoj ve světě, v Českém masívu a Západních Karpatech (alpinský cyklus)12. Čtvrtohory - vývoj života, člověka, glaciály a interglaciály a jejich dopad na krajinotvorné procesy na území ČR, kvartérní sedimenty13. Geohazardy a geologické predispozice pro rozvoj lidské činnosti

Získané způsobilosti

orientuje se v základních pojmech z geologieorientuje se v historické geologii a ovládá její pravidlazískává znalosti ze stavby a vlastnosti Zeměorientuje se v regionální geologii ČM a ZK

Literatura

CHLUPÁČ, I., BRZOBOHATÝ R., KOVANDA J., STRÁNÍK Z. Geologická minulost České republiky. Academia Praha 2002. 436 pp. KACHLÍK,V. Geologický vývoj území České republiky, SURAO Praha 2003, 65p. Menčík, E. a kol.:. Geologie Moravskoslezských Beskyd a Podbeskydské pahorkatiny. Academia, Praha 1983. Zeman, A., Demek, J.:. Kvartér.Geologie a geomorfologie. Skripta PřF UJEP, Brno 1984. Jaroš, J.:. Obecná geotektonika. Skripta PřF UK, Praha 1992. CHÁB J. et al. Stručná geologie základu Českého masivu a jeho karbonského a permského pokryvu. ČGS Praha 2008. 283 pp. MARKO, F. Štruktúrna geológia. 1, (Všeobecná a systematická), 1999. SKINNER, BRIAN J. - PORTER, STEPHEN C. The dynamic earth : an introduction to physical geology. 5th Edition. April 2003. Paperback, 648 pages. ISBN 978-0-471-15228-6. Brázdil, R. a kol.:. Úvod do studia planety Země. Praha, 1988. KACHLÍK, V., CHLUPÁČ, I. Základy geologie. Historická geologie. Karolinum. Praha 2000. RŮŽIČKOVÁ, E., RŮŽIČKA, M., ZEMAN, A., KADLEC, J. Kvarterní klastické sedimenty České republiky - Stuktury a textury hlavních genetických typů. ČGS Praha 2003. PLUMMER CH.C., MCGEARY THE LATE D., CARLSON D.H.:. Physical Geology, McGraw Hill Higher Education, Boston, 2004. SUK, M. Přehledná geologie Země, 1998. LOŽEK, V. Příroda ve čtvrtohorách. Academia, Praha, 1973. 372 s. Czudek, T. (1997). Reliéf Moravy a Slezska v kvartéru, Sursum, 213 s. LOŽEK, V. Zrcadlo minulosti. Česká a slovenská krajina v kvartéru. Praha, Dokořán 2007. 200 s.

Požadavky

Předpokladem uzavření předmětu je vykonání ústní zkoušky. S obsahem zkoušky budou studenti seznámeni na úvodní přednášce.Hodnocení předmětu včetně klasifikace v případě zkoušky probíhá v souladu s čl. 10 a čl. 11 Studijního a zkušebního řádu OU.

Garant

RNDr. Tomáš Galia, PhD.

Vyučující

RNDr. Tomáš Galia, PhD.RNDr. Jan Lenart, Ph.D.