Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Geografické informační systémy 1 (KFG / GIS01)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFG / GIS01 - Geografické informační systémy 1, Přírodovědecká fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. Úvod do geoinformatiky. Geografické informační systémy (GIS) a klasické mapy. Definice GIS. Historie GIS. Možné oblasti využití geoinformačních technologií.2. Data. Geografické prvky. Geometrická složka geoprvku - prostor, určování polohy geoprvků v prostoru, měření vzdáleností.3. Geometrická složka geoprvku - topologie (vzájemné prostorové vztahy geoprvků), prostorové vlastnosti. Tematická složka popisu geoprvku. Časová složka geoprvku. Vztahová a funkční složka popisu geoprvku. Kvalitativní - doplňková složka.4. Datové modely. Datové modelování. Datové struktury. GIS jako obraz reálného světa. Rastrový datový model - kvalita zobrazení, datové struktury pro ukládání rastrových dat.5. Vektorový datový model - nespojené modely, topologický model, ukládání tematické složky. Zhodnocení rastrového a vektorového datového modelu. Konverze mezi vektorovými a rastrovými daty. Objektově orientované datové modely.Cvičení:Základní nástroje a funkce programového produktu ArcGIS:seznámení s architekturou systému ArcGIS, úrovně a možnosti ArcGIS, seznámení se zobrazením dat, základní práce s vrstvami v existujícím mapovém dokumentunástroje pohybu v mapě, přibližné měření, změna symboluvytváření souborů a základní operace s nimi, definice souřadnicového systému, metadata, konverze dat, měřítko, přidání grafiky, tvorba a import mapového dokumentuzobrazení výkresu, identifikace geoprvků, atributy, hledání, vlastnosti, změna symbolů, popisy geoprvkůvýběry podle atributů a podle umístění (Select by Attributes, Select By Location)operace s atributovými daty - výběr, třídění, editace, spojení a relacevytvoření nové vrstvy z vybraných geoprvků, editace atributů, připojení dat, tvorba grafů, layouty (mapové výstupy)vytvoření nové vrstvy, editace grafikyvektorizace, editace geometrické a tematické složky geoprvků

Získané způsobilosti

orientují se v základních pojmech, zákonitostech a principech geografických informačních systémů (GIS)seznámí se s možnostmi využití GIS v praxiosvojí si praktické dovednosti v programovém prostředku pro GISovládají základní nástroje a funkce softwaru ArcGISumí samostatně zpracovat data v jednoduchých praktických úlohách

Literatura

Heywood, I., Cornelius, S., Carver, S. An Introduction to Geographical Information Systems. Addison Wesley Longman Limited, 278 p. England, 1998. manuály:. ArcView 9.1, ArcView 8.3 - GIS by ESRI. Arc GIS. ESRI, USA, 2005. http://gis.vsb.cz/publikace/Skripta_sylaby/u_git/GIT_2005.pdfhttp://gis.vsb.cz/Publikace/Skripta_sylaby/U_GIS/UGIS.pdfRapant, P. Úvod do geografických informačních systémů. Přílohy časopisu GEOinfo 1-3/99, Computer Press. Brno, 1999. DeMERS, M. N. Fundamentals of Geographic Information Systems. John Wiley & Sons, Inc., USA, 1997. Voženílek, V. Geografické informační systémy I. Pojetí, historie, základní komponenty. UP. Olomouc, 2000. Kolář, J. Geografické informační systémy 10. ČVUT. Praha, 1997. Tuček, J. Geografické informační systémy: Principy a praxe. Computer Press. Praha, 1998.

Požadavky

Požadavky pro udělení zápočtu:Závěrečný test z teorie (max 100 bodů).Splnění samostatné práce v zápočtovém týdnu (max 100b.) a dvou praktických úkolů v průběhu semestru (max. 100 bodů za každý), které prověří schopnost samostatného zpracování dat v ArcGIS. Úkoly jsou zadány a odevzdávány v IS Moodle. Úkoly jsou termínované, v případě pozdního odevzdání je strženo 49bodů, v případě neodevzdání úkolu není udělen zápočet.Pro splnění podmínek zápočtu dle SZŘ OU, čl. 33. je vyžadováno minimálně 51 bodů ze závěrečného testu z teorie, minimálně 51 bodů z každého praktického úkolu a minimálně 51 bodů ze samostatné práce v zápočtovém týdnu.

Garant

RNDr. Martin Adamec, Ph.D.

Vyučující

RNDr. Martin Adamec, Ph.D.RNDr. Renáta Popelková, Ph.D.RNDr. Martin Adamec, Ph.D.