Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Geografické informační systémy 2 (KFG / GIS02)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFG / GIS02 - Geografické informační systémy 2, Přírodovědecká fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Program přednášek:1. Zpracování dat v GIS. Data. Kvalita (jakost) dat. Zdroje chyb v datech.2. Zdroje dat. Vstup dat do GIS - klávesnicový vstup, ruční digitalizace, skenování.3. Digitální vstup dat - digitální data z leteckých a družicových skenerů, měřické přístroje s přímým digitálním výstupem, veřejně dostupná digitální data, vnitřní digitální data organizace.4. Analytické funkce GIS - údržba a analýza grafické složky dat, údržba a analýza atributové složky dat.5. Společné analýzy grafické a atributové složky dat - klasifikační operace, překryvné operace. Mapová algebra.6. Analýzy okolí - vyhledávání, výpočtové a klasifikační funkce s využitím analýzy okolí. Interpolace7. Analýzy spojitosti - analýza blízkosti, síťové funkce, analýza šíření, analýza viditelnosti.8. Výstupní formátování. Vizualizace geodat. Modelování geodat.9. Další geoinformační technologie (digitální model terénu, dálkový průzkum Země, družicové navigační a polohové systémy)10. Programové prostředky pro GIS. Struktura aplikace GIS. Plánování a zavádění GIS.11. Digitální geografická data v ČR. Možnosti získání dat. Autorská práva. Publikování prostorových dat na Internetu.12. Využití geoinformačních technologií v konkrétních projektech.Program cvičení:vytvoření vrstvy - XY data, datové rámce (data frames), georeferencingbuffer, překryvné operace - geoprocessingzákladní parametry extenze Spatial Analyst, konvertování dat, vrstevnicereklasifikace, multikriteriální rozhodovánísklony terénu, orientace, nejkratší vzdálenost, mapová algebra, interpolacezákladní operace extenze 3D Analyst, TINzobrazení a prohlížení modelu terénu, průlety nad terénem, rotace terénuanimace, nastavení pohledůinternetové zdroje dat, konverze: export a import dat

Získané způsobilosti

orientuje se v pojmech, zákonitostech a principech geografických informačních systémů (GIS)zná základy některých dalších geoinformačních technologií (DMT, GPS, DPZ)zná základy publikování prostorových dat v prostředí internetuzískává dovednosti zpracování prostorových dat při řešení modelových projektůovládá pokročilejší nástroje, operace a funkce softwaru ArcGIS

Literatura

Heywood, I., Cornelius, S., Carver, S. An Introduction to Geographical Information Systems. Addison Wesley Longman Limited, 278 p. England, 1998. http://gis.vsb.cz/Publikace/Knizni_Publikace/DNS_GPS/DNS_GPS.pdfhttp://gis.vsb.cz/publikace/Skripta_sylaby/u_git/GIT_2005.pdfhttp://gis.vsb.cz/Publikace/Skripta_sylaby/U_GIS/UGIS.pdfRapant, P. Úvod do geografických informačních systémů. Přílohy časopisu GEOinfo 1-3/99, Computer Press. Brno, 1999. Voženílek, V. Geografické informační systémy I. Pojetí, historie, základní komponenty. Olomouc, 2000. Kolář, J. Geografické informační systémy 10. ČVUT. Praha, 1997. Aronoff, Stanley. Geographic Information Systems. A Management Perspective, WDL Publicatios. Praha, 2000. Tuček, J. Geografické informační systémy: Principy a praxe. Computer Press. Praha, 1998. Davis, D. E. GIS pro každého - vytváříme mapy v počítači. Computer Press. Praha, 2000. kolektiv autorů. Pracujeme s geografickým informačním systémem ArcView GIS. Computer Press. Praha, 1999.

Požadavky

1. Prezentace seminární práce (minimálně 51 bodů ze 100).2. Písemná část zkoušky:- úspěšné splnění: minimálně 51 bodů z celkového počtu 100 bodů (podmínka postupu k ústní zkoušce)3. Ústní část zkoušky:dvě otázky: jedna z GIS01 a jedna z GIS2PZávěrečné hodnocení předmětu je dle výsledku ústní zkoušky a je nezávislé na počtu bodů získaných v předchozích podmínkách. Zkouška se hodnotí se dle SZŘ OU, čl. 33.

Garant

RNDr. Martin Adamec, Ph.D.

Vyučující

RNDr. Martin Adamec, Ph.D.RNDr. Martin Adamec, Ph.D.