Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Hydrogeologie a hydrogeologická měření (KFG / HGMER)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFG / HGMER - Hydrogeologie a hydrogeologická měření, Přírodovědecká fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky :Z oblasti hydrauliky podzemních vod :1. Fyzikální vlastnosti horninového prostředí (pórovitost, propustnost) a zvodněného horninového prostředí (průtočnost- transmisivita, zásobnost- storativita, pružná jímavost, hladinová a tlaková vodivost) - základní vztahy a jednotky.2. Systematika druhů filtračních toků - základní charakteristika. (podle dynamiky proudění, podle povahy kolektoru, podle charakteru tekutin, podle vektoru rychlosti apod).3. Zákon spojitosti toku (= obecná rovnice kontinuity). Lineární odporový zákon Darcyho. Výpočetní rovnice ustáleného proudění podzemních vod (Dupuitovy rovnice pro jednotlivé typy proudění).4. Výpočetní rovnice neustáleného proudění vod (Theisovy rovnice - úprava podle Jacoba).Hydrogeologie :5. Výskyt a oběh vody na Zemi (hydrosféra a její složky, cyklus, povodí, hydrologický rok).Pásmo aerace a saturace. Rovnice hydrologické bilance (složky a jejich stanovení, přesnost řešení).6. Podzemní voda (původ podzemní vody a její základní typy - pitná, minerální, fosilní, termální). Forma výskytu a pohybu vody v horninách (hladina podzemní vody a změny jejího stavu - hydroizohypsy, hydroizopiezy, proudnice).7. Geohydrodynamické systémy (základní klasifikace a charakteristiky, systémy s intenzívní, s omezenou a bez vodní výměny s povrchem). Režim podzemních vod (přirozený a ovlivněný, režimní pozorování, základní typy hydrogeologických struktur a jejich režimy, metody zpracování režimních dat).8. Zdroje a zásoby podzemních vod a jejich vodohospodářské užívání (doplňování zásob - zdroje, zásady jímání podzemních vod). Klasifikace zásob.9. Hydrogeologické práce (projektová příprava, vyhodnocování prací, hydrogeologické mapy, řezy a ostatní dokumentace).10. Průzkum a vyhledávání podzemních vod (etapy, komplexnost, základní charakteristika jednotlivých typů hydrogeologických úkolů).11. Základní zásady hydrogeologického průzkumu a jímání prostých podzemních vod (úkoly a cíle průzkumu, obsahy jednotlivých etap, účelový průzkum).12. Základní přehled současné legislativy v hydrogeologii .

Získané způsobilosti

orientuje se v základních pojmech z hydrogeologiezná základní zásady hydrogeologického průzkumuzná geohydrodynamické systémyzná zdroje a zásoby podzemních vod a umí je interpretovat v rámci hydrogeologické rajonizace

Literatura

HOMOLA, V., GRMELA, A. Cvičení z hydrogeologie.- 1.díl Skripta VŠB Ostrava, 1984. HOMOLA, V., GRMELA, A. Geologie kapalin a plynů. - 2. část Hydrogeologie. - 2. díl. Skripta VŠB Ostrava, 1991. BUJOK, P., GRMELA, A. Hydrodynamické zkoušky a výzkum sond. VŠB Ostrava, 1992. PELIKÁN, V. a kol. Hydrogeologická měření, SNTL- Nakl. tech. literatury Praha, 1988. HOMOLA, V., GRMELA, A. Hydrogeologie. - I. díl. Skripta VŠB Ostrava, 1987. ŠRÁČEK, O., DATEL, J. Kontaminační hydrogeologie. Učební text (skriptum) Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy Praha, 2000. PELIKÁN, V. Ochrana podzemních vod. SNTL Praha, 1983. KRAJČA, J. a kol. Vzorkování přírodních vod. SNTL Praha, 1983. PAČES, T. Základy geochemie vod. Academia Praha, 1983.

Požadavky

Podminky zápočtu:Povinné cvičení a zpracování programů zadaných ve cvičeníNepovinné přednáškySplnění všech podmínek k udělení zápočtu z předmětu (aktivní účast, seminární práce a zvládnutí všech programů jak po stránce obsahové, tak po stránce formální). Posluchači jsou informováni o všech těchto podmínkách na první přednášce a zároveň jsou posluchačům poskytnuty i zkušební otázky z předmětu.

Garant

Mgr. Radka Bartošová

Vyučující

Mgr. Radka BartošováMgr. Radka Bartošová