Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Hydrometrie (KFG / HYDME)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFG / HYDME - Hydrometrie, Přírodovědecká fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Zadání referátů. Hydrometrie - definice a vývoj. Měření hydrologických prvků a stanovení charakteristik vodních útvarů.2. Polohopisná a výšková měření.3. Měření srážek a výparu.4. Měření vlhkosti vzduchu. Měření na povrchových vodách - měření vodních stavů. Vodní značky.5. Měření na povrchových vodách - měření rychlosti a směru proudění vody.6. Měření na povrchových vodách - měření a stanovení průtoků.7. Měření na povrchových vodách - měření splavenin, teploty vody.8. Měření na povrchových vodách - pozorování ledových jevů a vlnění. Metody měření vlhkosti půdy.9. Podzemní voda v pásmu nasycení - měření hladiny a proudění podzemní vody.10. Měření na pramenech.11. Fyzikální vlastnosti vody. Odběry, konzervace a uchovávání vzorků vod.12. Hydrologické stanice a pozorovací sítě, experimentální a reprezentativní povodí.13. Opakování probrané látky.

Získané způsobilosti

orientuje se v základních pojmech hydrometriezná měření hydrologických prvků a stanovení charakteristik vodních útvarůdokáže popsat experimentální povodí

Literatura

Bajkiewicz-Grabowska, E. - Magnuszewski, A. - Mikulski, Z.: Hydrometria. Warszawa, Wydawnictwo Naukowe PWN 1993. Kříž, V. a kol: Hydrometrie. Praha, SPN 1988. Mattas, D.: Měření průtoků nestandardními metodami a v nestandardních podmínkách. Praha, VÚV 1998. Návod pro pozorování vodních stavů a teploty vody na povrchových tocích a pokyny pro pozorovatele, Praha: Český hydrometeorologický ústav, 2002. 51 s.

Požadavky

Aktivní účast na cvičeních, referát na vybrané téma, úspěšné zvládnutí závěrečného písemného testu. Hodnocení předmětu včetně klasifikace v případě zkoušky probíhá v souladu s čl. 31, čl. 32 a čl. 33 Studijního a zkušebního řádu OU.

Garant

RNDr. Václav Škarpich, Ph.D.

Vyučující

RNDr. Václav Škarpich, Ph.D.