Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Indikace a monitorování látek (KFG / INDIM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFG / INDIM - Indikace a monitorování látek, Přírodovědecká fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Monitorování znečištění ovzduší.2. Vyhodnocování a použití údajů o znečištění ovzduší.3. Exkurze na pobočce ČHMÚ v Ostravě - ukázka monitorovací stanice znečištění ovzduší, vyhodnocování a použití naměřených údajů.4. Úvod a způsoby organizace monitorovacích programů v oblasti vodního hospodářství v ČR. Institucionální zabezpečení v rámci ČR.5. Rozsah jednotlivých monitorovacích programů povrchových a podzemních vod - monitorovací sítě, monitorované matrice, sledované znečišťující látky.6. Vazba monitoringu vod na relevantní legislativní předpisy ČR a EU (novela vodního zákona č.150/2010 Sb. a prováděcí předpisy, Rámcová směrnice EU o vodní politice 2000/60/ES a související směrnice EU).7. Souvislost monitorovacích programů a jejich využití v rámci procesu plánování v oblasti vodního hospodářství. (vazba monitoring - plány).8. Problematika vzorkování, četnost, druhy vzorků (způsoby odběru vzorků různých matric, bezpečnost práce, platné ČSN).9. Informační systémy monitoringu vod v ČR.10. Postupy zpracování výsledků monitoringu.11. Využití výsledků monitorovacích programů v procesu hodnocení stavu vod.12. Exkurze do analytické laboratoře.13. Závěrečný písemný test - zápočet.

Získané způsobilosti

orientuje se v základní problematice monitoringuzná platné legislativní normy ČR + EU pro monitorování vodzná konkrétní řízení monitoringu díky exkurzi na monitorovací pracoviště

Literatura

" Hydroekologický informační systém HEIS - dostupný na www.vuv.cz. " Informace na internetových stránkách CENIA, české informační agentury pro životní prostředí: http://www.cenia.cz. " Informace na internetových stránkách Evropské agentury pro životní prostředí: http://www.eea.europa.eu. " Informace o řízení kvality ovzduší na internetových stránkách Evropské komise: http://ec.europa.eu/environment/air. " Informační systém ARROW - dostupný na www.chmi.cz. " Informační systém DIBAVOD - dostupný na www.vuv.cz. " Informační systém VODA České republiky - dostupný na www.voda.gov.cz/portal/. . " Nařízení vlády č. 597/2006 Sb. o sledování a vyhodnocování kvality ovzduší, v platném znění včetně souvisejících norem pro měření znečištění ovzduší vyjmenovaných v příloze Nařízení. " Program situačního monitoringu chemického a ekologického stavu povrchových vod - dostupný na www.mzp.cz. " Programy kvantitativního monitoringu povrchových a podzemních vod - dostupné na www.mzp.cz. " Příslušné směrnice EU - směrnice 2000/60/ES o vodní politice, směrnice 2008/105/ES o normách environmentální kvality, směrnice 2009/90/ES o technické specifikaci chemické analýzy a monitorování stavu vod. " Ročenky Znečištění ovzduší na území České republiky na internetových stránkách ČHMÚ: http://www.chmi.cz. " související ČSN např. ČSN EN ISO řada 5667 - Odběry vzorků vod z řek a potoků, Odběry vzorků odpadních vod atd. " Vyhláška č. 373/2009 Sb., kterou se mění vyhláška 553/2002 Sb., kterou se stanoví hodnoty zvláštních imisních limitů znečišťujících látek, ústřední regulační řád a způsob jeho provozování včetně seznamu stacionárních zdrojů podléhajících regulaci, zásady pro vypracování a provozování krajských a místních regulačních řádů a způsob a rozsah zpřístupňování informací o úrovni znečištění ovzduší veřejnosti, ve znění vyhlášky č. 42/2005 Sb. " Zákon č. 150/2010 Sb. - novela vodního zákona č. 254/2001 Sb., prováděcí předpisy - Nařízení vlády č. 61/2001 Sb., vyhlášky dle § 21 odst. 3 vodního zákona. " Zákon č. 86/2002 Sb., o ochraně ovzduší a o změně některých dalších zákonů (zákon o ochraně ovzduší), v platném znění. Rámcový program monitoringu - dostupný na www.mzp.cz.

Požadavky

Zápočet: Na základě úspěšného písemného testu na konci semestru.- 30 otázek se 3 možnostmi odpovědí - A,B,C z nichž pouze jedna bude správně. Hodnocení předmětu včetně klasifikace v případě zkoušky probíhá v souladu s čl. 10 a čl. 11 Studijního a zkušebního řádu OU.

Garant

Ing. Petr Tušil, Ph.D., MBA

Vyučující

Mgr. Libor ČerníkovskýIng. Petr Tušil, Ph.D., MBAMgr. Libor ČerníkovskýIng. Petr Tušil, Ph.D., MBA