Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do studia na KFGG (KFG / KFGSE)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFG / KFGSE - Úvod do studia na KFGG, Přírodovědecká fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1) Co to je moderní věda. Studované obory v systému věd.2) Systém studia na KFG. Hlavní problémová orientace a směry výzkumu.3) Historické aspekty vývoje fyzické geografie I.4) Historické aspekty vývoje fyzické geografie II.5) Zdroje dat pro studium. Principy práce s literaturou.6) Elektronické databáze periodik. Jak s databázemi pracovat.7) Výzkum na KFGG - potenciál studentského zapojení. Program SGS a další možnosti vědecké práce studentů a jejich podpora.

Získané způsobilosti

zná teoretické základy geověd a environmentálně zaměřených oborů a jejich postavení v sytému věd, zná historický kontext přírodních vědorientuje se v informačních zdrojích využitelných při studiuumí správně citovat literaturu podle platné normy

Literatura

Botkin, B., Keller, E. (2000):. Environmental Science. Earth as a living planet. Wiley, Chichester. FAJKUS, B. Filosofie a metodologie vědy: vývoj, současnost a perspektivy. Praha, 2005. Tremboš, P., Mičian, Ľ., Minár, J., Hradecký, J. (2009):. Geoekológia. UK PRIF, Bratislava, 110 s. ŠESTÁK, Z. Jak psát a přednášet o vědě. Praha, 2000. Kraus, I. (2007): Fyzika od Tháleta k Newtonovi. Academia, Praha, 332 s. Flegr, J. Pozor, Toxo!. Praha: Academia, 2011. Strahler, A., Strahler, A. (2002): Physical geography : science and systems of the human environment. Wiley, New York, p. 5-31.

Požadavky

Studenti absolvují zápočtový test (minimálně 60 % správných odpovědí), na základě kterého dostanou zápočet.

Garant

doc. RNDr. Jan Hradecký, Ph.D.

Vyučující

doc. RNDr. Jan Hradecký, Ph.D.