Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Počítačová grafika a databáze (KFG / PCGRA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFG / PCGRA - Počítačová grafika a databáze, Přírodovědecká fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky - počítačová grafika:1. Úvod do počítačové grafiky. Grafické formáty - rastrová a vektorová grafika, kompresní algoritmy. Křivky v počítačové grafice - interpolační a aproximační křivky. Formáty a software pro práci s rastrovými a vektorovými daty.2. Barevné modely a prostory. Vstupní a výstupní zařízení - zobrazovací soustava, skenování, tisk. Příprava dat pro tisk, formáty.3. Úvod do grafického designu, sazby a typografie.Přednášky - databáze:4. Úvod do databázových systémů. Základní pojmy databázového systému. Entity a vztahy v databázovém modelu. Kardinalita vztahů. Integritní omezení.5. Postup při budování databáze - datová a funkční analýza, konceptuální schéma, databázové schéma, interní schéma databáze. Datové modely - konceptuální datové modely, záznamově orientované datové modely. Databázové jazyky.Cvičení: praktická práce v programech pro práci s grafikou a databázemi.

Získané způsobilosti

umí vytvořit prezentaci v PowerPointuovládá zpracování rastrového obrazu a vektorové grafiky ve specializovaném softwarepracuje s MS Accessje způsobilý navrhnout databázovou strukturu zadaného tématu

Literatura

Hronek, J. Databázové systémy. Univerzita Palackého, Olomouc, 2007. Telnarová, Z. Úvod do databází. Ostrava, 2003. ISBN 80-7042-847-3.různí. Uživatelské manuály k používaným programům. DOBEŠOVÁ, Z. Databázové systémy v GIS. Olomouc: Univerzita Palackého v Olomouci, 2004. 76s. Poulin, R. Jazyk grafického designu. Slovart: Praha, 2012.

Požadavky

Požadavky na studenta1) Prezentace v PowerPointu na libovolné geografické téma (max. 5 bodů)2) Vytvoření grafického návrhu tiskoviny včetně úprav fotografií, tvorby vektorové grafiky a sazby textu ve vybraných specializovaných programech (max. 20 bodů)3) Vytvoření jednoduchého databázového modelu, jeho realizace a práce s ním v prostředí MS Access - praktický test (max. 25 bodů)4) Závěrečný test z teorie (max. 50 bodů)Pro získání zápočtu je třeba odevzdat všechny úkoly v korektní formě a dosáhnout celkově (úkoly + test) alespoň 51 bodů.

Garant

RNDr. Jan Miklín, Ph.D.

Vyučující

RNDr. Jan Miklín, Ph.D.RNDr. Jan Miklín, Ph.D.