Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Pedogeografie a biogeografie - cvičení A (KFG / PEBIQ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFG / PEBIQ - Pedogeografie a biogeografie - cvičení A, Přírodovědecká fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Pedologická část: Na cvičeních jsou studenti seznámeni s problematikou zrnitosti půdy a jejím stanovení na prosévacím granulometru. Částečně cvičení probíhá v terénu a jsou zaměřena na identifikaci půdních horizontů a půdních subtypů, studenti provádějí samostatný pedologický výzkum. Biogeografická část: Studenti se seznamují s principy biogeografické diferenciace krajiny v geobiocenologickém pojetí a jejími praktickými aspekty.

Získané způsobilosti

Zná ekologické charakteristiky vybraných druhů rostlin.Ovládá charakteristiky nadstavbových jednotek geobiocenologického systému.Umí identifikovat půdní horizonty a půdní typy.Umí vyhotovit a vyhodnotit fytocenologický snímek.Umí determinovat skupinu typů geobiocénů.

Literatura

Culek, M. et al. Biogeografické členění České republiky. Enigma a MŽP ČR, Praha, 347 s. + mapa. Buček, A., Lacina, J. (1999):. Geobiocenologie II. Skripta Mendelovy zemědělské a lesnické univerzity v Brně, 243 s. Culek, M. et al. (2005):. Biogeografické členění České republiky II. Biochory. AOPK Brno. Ambros, Z., Štykar, J. (1999):. Geobiocenologie I. Skripta Mendelovy zemědělské a lesnické univerzity v Brně, Brno. Obrazové atlasy flóry a fauny. Valach, J. a kol. Finanení oízení a rozhodování podniku. Praha, 1993. Randuška, D., Vorel, J., Plíva, K. (1986):. Fytocenológia a lesnícka typológia.Príroda, Bratislava, 344 s. Němeček, J., Smolíková, L., Kutílek, M.:. Pedologie a paleopedologie. Academia, Praha, 1990. Corlett R. & Primack R. Tropical Rain Forests: An Ecological and Biogeographical Comparison, Second Edition. Wiley-Blackwell Publishing. 2011.

Požadavky

1) Písemka z vědeckých názvů dřevin ČR. 2) Písemka z biogeografie ČR. 3) Písemka ze sekvencí horizontů modálních půdních subtypů. 4) Poznávačka porostotvorných dřevin ČR. 5) Zpracování seminární práce na téma komplexního pedologického a biogeografického popisu zadaného území, včetně vlastního půdního a geobiocenologického průzkumu. 6) Účast na terénních exkurzích - praktické ukázky pedologického a geobiocenologického výzkumu.

Garant

doc. RNDr. Jan Hradecký, Ph.D.

Vyučující

doc. RNDr. Jan Hradecký, Ph.D.doc. RNDr. Karel Šilhán, Ph.D.